NE DOZVOLITE DA VAM GLJIVE PROPADNU Ovaj trik će im produžiti svežinu do sedam dana
Gljive su odličan dodatak raznim jelima kao što su rižoto i testenina, a vrlo često se koriste i kao jedan od sastojaka za picu. Međutim, mnogi su frustrirani kada ih izvade iz frižidera i shvate da su se pokvarile.
Ako zaboravite gljive u frižideru, ovi trikovi za skladištenje mogu vam pomoći da ih duže održite svežima, što znači više šanse da ih upotrebite u svojim omiljenim jelima.
Osnivač kompanije Urban Farm-It i autor knjige „Growing Mushrooms at Home: The Complete Guide to Knowing, Growing and Loving Fungi” Elliot Webb podelio je svoje najbolje savete za održavanje ukusa gljiva.
„Jedan od najjednostavnijih i najdelotvornijih načina skladištenja je staviti cele, neoprane gljive u smeđu papirnatu vrećicu i saviti vrh kako bi se zatvorila”, naveo je.
Papir upija višak vlage, što je ključno za održavanje gljiva suvima i sprečavanje nastanka sluzi. Ako pri ruci nemate papirnatu vrećicu, Webb predlaže alternativnu metodu.
„Dobro deluje i umotavanje gljiva u papirnati ubrus i njihovo stavljanje u posudu koju ćete držati u frižideru. Obe metode pomažu u održavanju svežine smanjujući nakupljanje vlage”, kaže.
Takođe je ključno izbegavati plastiku gde god možete. Webb je naveo da plastika zadržava vlagu, što ubrzava kvarenje i može dovesti do sluzave teksture koju niko ne voli.
„Ako ste kupili gljive u zatvorenoj plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papirnatu vrećicu ili zamotajte u papirnate ubruse što pre kako biste im produžili rok trajanja”, dodao je.
Čak i kada ih pravilno upakujete, važno je koristiti gljive unutar preporučenog vremenskog okvira. Cele obično mogu trajati do sedam dana, ali narezane treba iskoristiti u roku od tri dana.