overcast clouds
12°C
31.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАПРАВИТЕ САМИ ПИШКОТЕ Одушевиће вас укус НЕ МОГУ ДА СЕ ПОРЕДЕ СА КУПОВНИМ

19.02.2025. 21:45 22:01
Пише:
Извор:
zadovoljna.dnevnik.hr
пишкоте
Фото: pexels/Ilustracija

Најчешће их користимо за тирамису или разне торте, али пишкоте су фин и прхки кексићи који се могу јести и самостално.

У наставку вам доносимо најлакши и најбржи рецепт за домаће пишкоте.  

 Састојци:  
- 2 јаја  
- 60 г шећера  
- 50 г оштрог брашна  
- 30 г скробног брашна  
- 1 ванилин шећер  
- 1 мала кашичица прашка за пециво  

 Припрема:  
Одвојите жуманца од беланаца. Мутите жуманца док не постану пенаста, па постепено додајте половину шећера (30 г) и ванилин шећер.  

Посебно мутите беланца док не очврсну и почну да се претварају у снег. Наставите мућење док у неколико наврата додате преостали шећер (30 г). На крају треба да добијете чврст снег.  

Полако умешајте снег у жуманца. У једној чинији помешајте оштро и скробно брашно са прашком за пециво, па их просејте директно преко смесе жуманца и беланаца. Лагано све сједините мешањем.  

Тепсију обложите папиром за печење. Припремите посластичарску кесу (силиконску или једнократну), а ако је немате, можете искористити обичну кесу за замрзивач и одсећи један врх. Отвор не треба да буде шири од вашег палца.  

Сипајте припремљену смесу у кесу и формирајте пишкоте жељене величине, водећи рачуна да оставите довољно простора између њих, јер ће мало нарасти током печења.  

Пеците у рерни загрејаној на 170°C око 10 минута, док не добију златножуту боју. Када их извадите, на додир ће бити мекане, али ће се након хлађења стврднути и постати прхке, баш као куповне.  

 Савет:  
Топле пишкоте можете уваљати у кристал шећер, а охлађене посути шећером у праху, какаом или прелити отопљеном чоколадом.  

Одлично се слажу са домаћом кремом од пистаћа, ваниле или карамеле, пише Задовољна.дневник.хр
 

Извор:
zadovoljna.dnevnik.hr
Пише:
Пошаљите коментар