НАПРАВИТЕ САМИ ПИШКОТЕ Одушевиће вас укус НЕ МОГУ ДА СЕ ПОРЕДЕ СА КУПОВНИМ
Најчешће их користимо за тирамису или разне торте, али пишкоте су фин и прхки кексићи који се могу јести и самостално.
У наставку вам доносимо најлакши и најбржи рецепт за домаће пишкоте.
Састојци:
- 2 јаја
- 60 г шећера
- 50 г оштрог брашна
- 30 г скробног брашна
- 1 ванилин шећер
- 1 мала кашичица прашка за пециво
Припрема:
Одвојите жуманца од беланаца. Мутите жуманца док не постану пенаста, па постепено додајте половину шећера (30 г) и ванилин шећер.
Посебно мутите беланца док не очврсну и почну да се претварају у снег. Наставите мућење док у неколико наврата додате преостали шећер (30 г). На крају треба да добијете чврст снег.
Полако умешајте снег у жуманца. У једној чинији помешајте оштро и скробно брашно са прашком за пециво, па их просејте директно преко смесе жуманца и беланаца. Лагано све сједините мешањем.
Тепсију обложите папиром за печење. Припремите посластичарску кесу (силиконску или једнократну), а ако је немате, можете искористити обичну кесу за замрзивач и одсећи један врх. Отвор не треба да буде шири од вашег палца.
Сипајте припремљену смесу у кесу и формирајте пишкоте жељене величине, водећи рачуна да оставите довољно простора између њих, јер ће мало нарасти током печења.
Пеците у рерни загрејаној на 170°C око 10 минута, док не добију златножуту боју. Када их извадите, на додир ће бити мекане, али ће се након хлађења стврднути и постати прхке, баш као куповне.
Савет:
Топле пишкоте можете уваљати у кристал шећер, а охлађене посути шећером у праху, какаом или прелити отопљеном чоколадом.
Одлично се слажу са домаћом кремом од пистаћа, ваниле или карамеле, пише Задовољна.дневник.хр