Направите КУПУС САЛАТУ онако како то раде Немци: Салата од свежег купуса која ће вас одушевити
Краутсалат или салата од свежег купуса популарни је прилог у Немачкој. Комбинује се сјајно с многим јелима, а посебно с онима на бази меса.
Краутсалат се припрема од свежег зеленог купуса, лука, шећера, сирћета и семенки кима. У зависности од регије– у салату се могу ставити и комадићи сланине, па чак и сенф.
Имајте на уму да ће салата имати бољи укус што купус исечете на тање трачице. Ако нисте вешти с ножем, можете се послужити и рендетом или чак сецкалицом поврћа.
Састојци:
900 г свежег зеленог купуса
70 мл повртног темељца
4 кашике сирћета
3 кашичице белог шећера
2 кашике уља
2 кашичице соли
2 кашичице семенки кима
1 лук
црни бибер по жељи
Припрема:
Оперите купус, очистите га и исеците на танке трачице.
Насецкани купус ставите у велику посуду и зачините сољу и шећером. Умасирајте зачине у купус – масирајте купус око пет до седам минута док не постане мекан и не испусти вишак течности. Одстраните воду од купуса.
Очистите лук и нарежите га на танке трачице те додајте купусу.
У мањој посуди помешајте повртни темељац, уље, сирће и семенке кима. Прелијте преко купуса и лука и добро промешајте.
Зачините салату црним бибером по жељи.
Ставите све заједно у фрижидер на барем два сата да се охлади.
Krstarica.rs/ Дневник