overcast clouds
12°C
03.11.2024.
Нови Сад
eur
117.017
usd
107.6315
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАЧАМАК НА РАВНОЈ ГОРИ ПЕТ ПУТА ЈЕФТИНИЈИ НЕГО У ЦРНОЈ ГОРИ Некада сиротињска храна сада прави деликатес (ФОТО)

12.03.2024. 08:13 08:21
Пише:
Фото: РИНА

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ:  Старинско јело, које се у прошлости сматрало сиротињском храном ове зиме је доживело невероватно популарност, након што је јавност сазанала да једна порција у ски-центру у Колашину кошта читавих 30 евра.

Качамак је стога повратио стару славу и један је од најтраженијих специјалитета у ресторанима у којима се служи домаћа, традициоална храна. Далеко јефтињи него у Црној, већ деценијама уназад прави се на Равној Гори и то по посебном рецепту, који се као наслеђе преноси са колена на колено.

- Прави старински качамак са кајмаком и сланиницом, кува се у сланој води и да се добро скува. Дакле, најважније је да се пројино брашно лепо скува и онда га запржимо са препрженом сланиницом, додамо мало масти, соли и кајмака, потом се дода сир. Потребно је да се дуго меша како би био добро скуван. Посебно га декоришемо. Без сира и кајмака качамак није качамак”, каже за РИНУ Душица Вулићевић куварица која познаје све тајне кухиње и једна од ретких која зна да скува качамак по старинском рецепту.

Душица Вулићевић, изврсна куварица са Гојне Горе каже да је ове сезоне у Дому у Прањима качамак веома тражен и да се прави свако јутро за доручак. Додаје да има четворо деце и да и њима радо спрема овај специјалитет.

- Имам три кћери и сина и сви врло радо поједу овај наш домаћи качамак. Рецепт сам научила од мајке и баке које су ме научиле свим кулинарским вештинама, каже Душица.

Оно што свакако привлачи госте у Дом у Прањанима осим врућег качамака за доручак су и бројни други специјалитети. Како каже куварица, на порцијама се не штеди а цене су далеко ниже и приступачније него у градским ресторанима.

Рина

Аутор:
Пошаљите коментар