МОЖЕМО ЛИ ВИШЕ ПУТА ПРЖИТИ ХРАНУ НА ИСТОМ УЉУ ИЛИ ЈЕ ТО ШТЕТНО? Ево на шта треба припазити
Са упозорењима о штетности пржења дошле су и нове препоруке о вишекратном коришћењу уља за пржење, а како често чујемо нове, контрадикторне информације, никакво чудо што многима није јасно колико заправо пута смемо користити једно те исто уље.
Смемо ли поново користити уље у којем се нешто пржило? Питање је којим се старије генерације уопште нису замарале - наравно да су га користиле више пута кад су штеделе на чему год су могле.
Но, са упозорењима о штетности пржења дошле су и нове препоруке о вишекратном коришћењу уља за пржење, а како често чујемо нове, контрадикторне информације, никакво чудо што многима није јасно колико заправо пута смемо користити једно те исто уље, преноси Слободна Далмација.
Британски кувар и писац Том Хунт, у складу са svojim no-waste ставовима, заговара вишекратно коришћење уља за пржење, али уз један услов: требало би, како саветује, одабрати уље с високом тачком димљења попут маслиновог, за које тврди да има пуно вишу тачку димљења него што се уврежено сматра. Ако уље почне горети или се задими, треба га бацити.
Након пржења уље би, саветује нам британски кувар, требало охладити па затим филтрирати кроз фину цетку и газу, а затим затворити. Такво се уље, тврди, може употребити неколико пута, а колико тачно зависиће од његовог стања.
Уље, упозораба овај кувар, не сме постати превише тамно или пенасто, а лош су знак и талози било које врсте.
Неугодан мирис јасан је знак да уље под хитно треба променити.
(ДЕПО ПОРТАЛ/јк)