MOŽEMO LI VIŠE PUTA PRŽITI HRANU NA ISTOM ULJU ILI JE TO ŠTETNO? Evo na šta treba pripaziti
Sa upozorenjima o štetnosti prženja došle su i nove preporuke o višekratnom korišćenju ulja za prženje, a kako često čujemo nove, kontradiktorne informacije, nikakvo čudo što mnogima nije jasno koliko zapravo puta smemo koristiti jedno te isto ulje.
Smemo li ponovo koristiti ulje u kojem se nešto pržilo? Pitanje je kojim se starije generacije uopšte nisu zamarale - naravno da su ga koristile više puta kad su štedele na čemu god su mogle.
No, sa upozorenjima o štetnosti prženja došle su i nove preporuke o višekratnom korišćenju ulja za prženje, a kako često čujemo nove, kontradiktorne informacije, nikakvo čudo što mnogima nije jasno koliko zapravo puta smemo koristiti jedno te isto ulje, prenosi Slobodna Dalmacija.
Britanski kuvar i pisac Tom Hunt, u skladu sa svojim no-waste stavovima, zagovara višekratno korišćenje ulja za prženje, ali uz jedan uslov: trebalo bi, kako savetuje, odabrati ulje s visokom tačkom dimljenja poput maslinovog, za koje tvrdi da ima puno višu tačku dimljenja nego što se uvreženo smatra. Ako ulje počne goreti ili se zadimi, treba ga baciti.
Nakon prženja ulje bi, savetuje nam britanski kuvar, trebalo ohladiti pa zatim filtrirati kroz finu cetku i gazu, a zatim zatvoriti. Takvo se ulje, tvrdi, može upotrebiti nekoliko puta, a koliko tačno zavisiće od njegovog stanja.
Ulje, upozoraba ovaj kuvar, ne sme postati previše tamno ili penasto, a loš su znak i talozi bilo koje vrste.
Neugodan miris jasan je znak da ulje pod hitno treba promeniti.
(DEPO PORTAL/jk)