Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАРКИЗА НА ДИЈАНИН НАЧИН Ово је некада била омиљена посластица Нолета, ево по ком рецепту је спрема његова мајка

13.12.2024. 13:30 13:45
Пише:
Извор:
Дневник
Dijana
Фото: Screenshot YT Dok anđeli spavaju/Pexels/Ilustracija

Торта у којој уживају сва чула, а и Новаку је била омиљена – маркиза по рецепту Дијане Ђоковић

Новак и Јелена Ђоковић практикују посебан режим исхране, без меса и глутена, а исти програм прате и њихова деца. Међутим, мајка најбољег тенисера света није толико строга и, по сопственом признању, уме да „прекрши правила” када је унуци замоле да им спреми праве палачинке.

Једном приликом Дијана Ђоковић испричала је шта је правила Новаку када је био мали. Као и већина деце, обожавао је разне посластице.

„Најчешће сам му правила бајадере, палачинке, кекс-торту и маркиза торту, њу је обожавао. И не само Ноле, сва три сина су волела слаткише“, открила је Дијана једном приликом. Маркиза торта, као што јој и нобл назив каже, води порекло из Француске.

Овај кремасти деликатес врло је једноставан за припрему, а карактеристичан је по богатом укусу и раскошној текстури. Сваки прави сладокусац требало би да зна како се прави. Рецепт за маркиза торту је универзалан, мада, у зависности од жеља и укуса, некад има изузетака од правила.

Маркиза торта 

Састојци:

2 дл свежег млека
400 г пишкота
250 г маслаца
250 г чоколаде за кување
10 јаја
250 г шећера
250 г слатке павлаке
кашичица рума

Припрема:

Најпре одвојте жуманца од беланаца. Мутите жуманца миксером док не добијете пенасту смесу. Док мутите, постепено убацујте 125 грама шећера док се све добро не сједини.

Сипајте смесу у шерпицу, кувајте неколико минута, па пред крај убаците чоколаду и рум. Кувајте док не добијете гладак фил.

У међувремену умутите маслац и додајте у смесу.

У другој посуди сједините беланца са преосталим шећером и мутите док не добијете шам. Умешајте га са чоколадним филом.

Пишкоте потопите у млеко како би мало омекшале. Поређајте их на дно округлог калупа пречника 25 цм, преко њих сипајте крем и поравнајте. Пишкоте можете да поређате и уз круг калупа, као ограду.

Одложите у фрижидер. Најбоље би било да одстоји преко ноћи. На крају, умутите слатку павлаку и направите шлаг, па декоришите торту чоколадним мрвицама или сецканим печеним лешницима, пише Хелло.

Пријатно!

stil/zadovoljna.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар