Водич за припрему
ЛАЗАЊЕ КАО ИЗ ИТАЛИЈАНСКЕ КУХИЊЕ! Месне или посне, са више сира или парадајза – ЕВО КАКО их припремити да буду савршене и одушеве свакога
Правили посну или варијанту на бази меса, с више сира или парадајза, нека правила припреме су општа, попут тога шта се ради с листовима за лазање, у каквој се посуди пеку, да ли се поклапају током печења...
Лазање, класик обожаване италијанске кухиње и регије Емилија-Ромања, без сумње спада у широм планете омиљена јела која нам стижу с Апенина.
Рецепата за лазање је много, а свако има неки свој посебан "штос" да би их прилагодио свом укусу. Много светски цењених кувара поделило је своје трикове за лазање, а готово да нема већег имена у свету кулинарства које није пред камерама правило баш овај специјалитет.
Ипак, шта је оно опште, што сви треба да знамо, без обзира на то бирамо ли месну или вегетаријанску верзију, желимо ли више сира или парадајза, сувље или добро натопљене лазање? Имамо неколико добрих идеја...
1. Водите рачуна о листовима за лазање.
Уколико користите свеже листове за лазање, постоји неколико ситних корака који вам могу помоћи да буду најбоље могуће. Најпре приликом кувања водите рачуна да вода вода буде добро посољена како би тестенина касније лепо "повукла" зачине.
Ипак, пазите да их не прекувате јер ће много времена листови провести и и у рерни, па би могли да се распадну. Такође, чим се листови за лазање скувају, оцедите их добро, па ставите у подмазану тепсију, пошто ћете тиме избећиу да се залепе једна за другу док спремате остале састојке.
2. Користите моцарелу.
Обично се у рецептима допушта експериментисање са сиревима, али ако желите праве, аутентичне лазање, једноставно морате да користите моцарелу! Она додајте богатство укуса и текстуру, а најбоља је, наравно, када је најсвежија!
3. Не користите било које месо.
Ако правите традиционалне лазање на бази меса, не ограничавајте се на млевено свињско месо. Слободно експериментишите док не будете задовољни укусом, а можете почети с мешавином говедине и свињетине.
4. Не користите метално посуђе.
Ватростална посуда за печење је врло важна за најбоље могуће лазање јер распоређује топлоту приликом печења равномерније него када ово јело спремате у посуди од метала.
Водите рачуна и о томе да она не буде превелика како бисте добили густе и слојевите лазање.
5. Пазите на воду.
Лазање никад не би требало да буду воденасте, па дајте све од сбее да то избегнете: добро оцедите листове после кувања, не правите превише редак сос, пропржите поврће пре него што га додате, тако да може да пусти воду у тигању, а не на листове...
6. Дно не сме да буде лепљиво.
Пре него што почнете да ређате листове за лазање, сипајте мало соса на дно посуде, па тек онда поставите први лист јер ћете тако избећи лепљење.
7. Редослед је веома важан.
Увек се придржавајте рецепта када је реч о распоређивању тестенине, соса и фила јер се само тако постиже прави укус.
8. Покријте одозго.
Лазање не би требало да буду суве или хрскаве, па их обавезно покријте алуминијумском фолијом док се пеку. Нека буде поклопљено половину печења, а потом откријте посуду како би одозго јело добило фину златнобраон нијансу.
9. Оставите их да "одморе".
Када извадите лазање из рерне, сачекајте најмање 15 минута пре сечења и задржаче облик и чврстину.