Vodič za pripremu
LAZANJE KAO IZ ITALIJANSKE KUHINJE! Mesne ili posne, sa više sira ili paradajza – EVO KAKO ih pripremiti da budu savršene i oduševe svakoga
Pravili posnu ili varijantu na bazi mesa, s više sira ili paradajza, neka pravila pripreme su opšta, poput toga šta se radi s listovima za lazanje, u kakvoj se posudi peku, da li se poklapaju tokom pečenja...
Lazanje, klasik obožavane italijanske kuhinje i regije Emilija-Romanja, bez sumnje spada u širom planete omiljena jela koja nam stižu s Apenina.
Recepata za lazanje je mnogo, a svako ima neki svoj poseban "štos" da bi ih prilagodio svom ukusu. Mnogo svetski cenjenih kuvara podelilo je svoje trikove za lazanje, a gotovo da nema većeg imena u svetu kulinarstva koje nije pred kamerama pravilo baš ovaj specijalitet.
Ipak, šta je ono opšte, što svi treba da znamo, bez obzira na to biramo li mesnu ili vegetarijansku verziju, želimo li više sira ili paradajza, suvlje ili dobro natopljene lazanje? Imamo nekoliko dobrih ideja...
1. Vodite računa o listovima za lazanje.
Ukoliko koristite sveže listove za lazanje, postoji nekoliko sitnih koraka koji vam mogu pomoći da budu najbolje moguće. Najpre prilikom kuvanja vodite računa da voda voda bude dobro posoljena kako bi testenina kasnije lepo "povukla" začine.
Ipak, pazite da ih ne prekuvate jer će mnogo vremena listovi provesti i i u rerni, pa bi mogli da se raspadnu. Takođe, čim se listovi za lazanje skuvaju, ocedite ih dobro, pa stavite u podmazanu tepsiju, pošto ćete time izbećiu da se zalepe jedna za drugu dok spremate ostale sastojke.
2. Koristite mocarelu.
Obično se u receptima dopušta eksperimentisanje sa sirevima, ali ako želite prave, autentične lazanje, jednostavno morate da koristite mocarelu! Ona dodajte bogatstvo ukusa i teksturu, a najbolja je, naravno, kada je najsvežija!
3. Ne koristite bilo koje meso.
Ako pravite tradicionalne lazanje na bazi mesa, ne ograničavajte se na mleveno svinjsko meso. Slobodno eksperimentišite dok ne budete zadovoljni ukusom, a možete početi s mešavinom govedine i svinjetine.
4. Ne koristite metalno posuđe.
Vatrostalna posuda za pečenje je vrlo važna za najbolje moguće lazanje jer raspoređuje toplotu prilikom pečenja ravnomernije nego kada ovo jelo spremate u posudi od metala.
Vodite računa i o tome da ona ne bude prevelika kako biste dobili guste i slojevite lazanje.
5. Pazite na vodu.
Lazanje nikad ne bi trebalo da budu vodenaste, pa dajte sve od sbee da to izbegnete: dobro ocedite listove posle kuvanja, ne pravite previše redak sos, propržite povrće pre nego što ga dodate, tako da može da pusti vodu u tiganju, a ne na listove...
6. Dno ne sme da bude lepljivo.
Pre nego što počnete da ređate listove za lazanje, sipajte malo sosa na dno posude, pa tek onda postavite prvi list jer ćete tako izbeći lepljenje.
7. Redosled je veoma važan.
Uvek se pridržavajte recepta kada je reč o raspoređivanju testenine, sosa i fila jer se samo tako postiže pravi ukus.
8. Pokrijte odozgo.
Lazanje ne bi trebalo da budu suve ili hrskave, pa ih obavezno pokrijte aluminijumskom folijom dok se peku. Neka bude poklopljeno polovinu pečenja, a potom otkrijte posudu kako bi odozgo jelo dobilo finu zlatnobraon nijansu.
9. Ostavite ih da "odmore".
Kada izvadite lazanje iz rerne, sačekajte najmanje 15 minuta pre sečenja i zadržače oblik i čvrstinu.