ЛАЗАЊЕ ОД ТИКВИЦА готове су за тили час: Преукусно и лагано летње јело
Ове лазање садрже само тиквице и сир и НИМАЛО БРАШНА или ТЕСТЕНИНЕ
Једноставно се праве, само је важно да пре пипреме исечете тиквице и посолите их да би пустиле воду.
Састојци:
4-5 средњих до великих тиквица, исечених по дужини на танке кришке
2 кашике маслиновог уља
3 кашичице соли
1 кашичица свеже млевеног црног бибера
600 г млевене говедине
1 велики жути лук, исецкан
3 чена белог лука, згњечена
700 мл парадајз соса
1/2 везе першуна, сецканог
1 кашичица босиљка, исецкана
400 г ренданог сира моцарела
400 г рикота сира
80 г пармезана, изренданог
1 велико јаје
Припрема:
Тиквице исеците на танке кришке по дужини, поспите са две кашичице соли и оставите да пусте течност.
Загрејте тигањ на јакој ватри.
Тиквице премажите са обе стране маслиновим уљем и зачините са 1/2 кашичице бибера. Пеците са сваке стране док не омекшају и почну да се лепе за тепсију.
Загрејте рерну на 190 степени.
Загрејте 1 кашику маслиновог уља у дубоком лонцу на средњој ватри и додајте млевено месо.
Динстајте месо, непрестано ломећи варјачом, око 5 минута.
Додајте сецкани црни лук и динстајте још 5 минута, а затим додајте бели лук и динстајте још минут.
Сипајте парадајз сос и половину босиљка и першуна.
Зачините са 1 кашичицом соли и пола кашичице бибера.
Пустите да проври, а затим поклопите и кувајте 10 минута, повремено мешајући.
Додати зачине по укусу, па склонити са ватре и оставити по страни.
У чинији помешајте четвртину моцареле, рикота сир, пармезан, 1 јаје, остатак босиљка и першуна и 1/2 кашичице соли. Добро промешати.
На дно посуде за печење или плеха центиметра распоредите око пола шоље фила од меса.
Покријте слојем тиквица, сипајте трећину фила од меса, поспите четвртином моцареле и прелијте филом од сира.
Поновите у три слоја - тиквице, фил од меса, фил од моцареле и сира.
У лазање забодите десетак чачкалица, прекријте алуминијумском фолијом и пеците 40 до 45 минута.
Скините фолију и пеците лазање још 3-4 минута.
Извадите из рерне и оставите да одстоји 15 минута, а затим исеците и послужите.
Informеr.rs/ Дневник