LAZANJE OD TIKVICA gotove su za tili čas: Preukusno i lagano letnje jelo
Ove lazanje sadrže samo tikvice i sir i NIMALO BRAŠNA ili TESTENINE
Jednostavno se prave, samo je važno da pre pipreme isečete tikvice i posolite ih da bi pustile vodu.
Sastojci:
4-5 srednjih do velikih tikvica, isečenih po dužini na tanke kriške
2 kašike maslinovog ulja
3 kašičice soli
1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
600 g mlevene govedine
1 veliki žuti luk, iseckan
3 čena belog luka, zgnječena
700 ml paradajz sosa
1/2 veze peršuna, seckanog
1 kašičica bosiljka, iseckana
400 g rendanog sira mocarela
400 g rikota sira
80 g parmezana, izrendanog
1 veliko jaje
Priprema:
Tikvice isecite na tanke kriške po dužini, pospite sa dve kašičice soli i ostavite da puste tečnost.
Zagrejte tiganj na jakoj vatri.
Tikvice premažite sa obe strane maslinovim uljem i začinite sa 1/2 kašičice bibera. Pecite sa svake strane dok ne omekšaju i počnu da se lepe za tepsiju.
Zagrejte rernu na 190 stepeni.
Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u dubokom loncu na srednjoj vatri i dodajte mleveno meso.
Dinstajte meso, neprestano lomeći varjačom, oko 5 minuta.
Dodajte seckani crni luk i dinstajte još 5 minuta, a zatim dodajte beli luk i dinstajte još minut.
Sipajte paradajz sos i polovinu bosiljka i peršuna.
Začinite sa 1 kašičicom soli i pola kašičice bibera.
Pustite da provri, a zatim poklopite i kuvajte 10 minuta, povremeno mešajući.
Dodati začine po ukusu, pa skloniti sa vatre i ostaviti po strani.
U činiji pomešajte četvrtinu mocarele, rikota sir, parmezan, 1 jaje, ostatak bosiljka i peršuna i 1/2 kašičice soli. Dobro promešati.
Na dno posude za pečenje ili pleha centimetra rasporedite oko pola šolje fila od mesa.
Pokrijte slojem tikvica, sipajte trećinu fila od mesa, pospite četvrtinom mocarele i prelijte filom od sira.
Ponovite u tri sloja - tikvice, fil od mesa, fil od mocarele i sira.
U lazanje zabodite desetak čačkalica, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 40 do 45 minuta.
Skinite foliju i pecite lazanje još 3-4 minuta.
Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim isecite i poslužite.
Informer.rs/ Dnevnik