overcast clouds
2°C
07.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Као да је од меса, А ИДЕАЛНО ЗА СВЕ ГУРМАНЕ: Шпагете болоњезе ОД ОРАХА И ПЕЧУРАКА

07.02.2025. 18:46 19:25
Пише:
Извор:
Дневник
болоњезе
Фото: Дневник

Овај сочан вегански болоњез сос од гљива и ораха, без меса, савршен је уз свеже кувану тестенину. Чак и ако нисте вегани или вегетаријанци, или не постите, ово јело треба да пробате, јер је богато витаминима и протеинима, а лагано и укусно.

Традиционални италијански болоњез у овој верзији добија потпуно нову димензију – без меса је, али са пуним, богатим укусом. Тајна је у комбинацији ситно насецканих печурака и ораха, који заједно стварају текстуру налик млевеном месу.

Печурке доносе дубок укус, док тостирани ораси дају кремасту пуноћу и протеинску јачину. 

Све се кува у ароматичној бази од лука, шаргарепе и целера, обогаћеној белим вином, супом од поврћа и густим сосом од парадајза.

Зашто баш ораси?

Када се ситно насецкају, ораси стварају текстуру сличну млевеном месу, али са додатном предношћу – пуни су здравих омега-3 масних киселина и противупалних једињења која подржавају здравље срца и мозга. 

Осим тога, њихов орашасти, маслачасти укус савршено допуњује богатство соса.

Потребно је:

1 главица лука

мало уља

150г печурака

150г крупно млевених ораха

2 шаргарепе, ситно сецкане

1 комад целера од око 100г

150г биљног сира

паковање посних шпагета

 1 дцл бујона од поврћа

2 дцл сока од парадајза

Со и бибер по укусу

За посипање мало босиљка или италијанске мешавине зачина

У уље додајте ситно сецкани црни лук, целер, шаргарепу и печурке. Додајте со и бибер по укусу.

 Пустите да се све лагано издинста, па додајте крупно сецкане орахе. Кад све омекша, налијте супу и парадајз, поклопите па кувајте на лаганој ватри док се све не сједини и не уври за трећину.

У међувремену, у шерпи у коју сте додали мало уља, обарите посне шпагете. Још топле прелијте сосом, одозго ставите рендани биљни сир и поспите зачинима по жељи.

 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар