Као да је од меса, А ИДЕАЛНО ЗА СВЕ ГУРМАНЕ: Шпагете болоњезе ОД ОРАХА И ПЕЧУРАКА
Овај сочан вегански болоњез сос од гљива и ораха, без меса, савршен је уз свеже кувану тестенину. Чак и ако нисте вегани или вегетаријанци, или не постите, ово јело треба да пробате, јер је богато витаминима и протеинима, а лагано и укусно.
Традиционални италијански болоњез у овој верзији добија потпуно нову димензију – без меса је, али са пуним, богатим укусом. Тајна је у комбинацији ситно насецканих печурака и ораха, који заједно стварају текстуру налик млевеном месу.
Печурке доносе дубок укус, док тостирани ораси дају кремасту пуноћу и протеинску јачину.
Све се кува у ароматичној бази од лука, шаргарепе и целера, обогаћеној белим вином, супом од поврћа и густим сосом од парадајза.
Зашто баш ораси?
Када се ситно насецкају, ораси стварају текстуру сличну млевеном месу, али са додатном предношћу – пуни су здравих омега-3 масних киселина и противупалних једињења која подржавају здравље срца и мозга.
Осим тога, њихов орашасти, маслачасти укус савршено допуњује богатство соса.
Потребно је:
1 главица лука
мало уља
150г печурака
150г крупно млевених ораха
2 шаргарепе, ситно сецкане
1 комад целера од око 100г
150г биљног сира
паковање посних шпагета
1 дцл бујона од поврћа
2 дцл сока од парадајза
Со и бибер по укусу
За посипање мало босиљка или италијанске мешавине зачина
У уље додајте ситно сецкани црни лук, целер, шаргарепу и печурке. Додајте со и бибер по укусу.
Пустите да се све лагано издинста, па додајте крупно сецкане орахе. Кад све омекша, налијте супу и парадајз, поклопите па кувајте на лаганој ватри док се све не сједини и не уври за трећину.
У међувремену, у шерпи у коју сте додали мало уља, обарите посне шпагете. Још топле прелијте сосом, одозго ставите рендани биљни сир и поспите зачинима по жељи.