Кафа или чај, генетика бира шта нам више прија
Недавно спроведена студија је показала шта одређује то да нека особа буде љубитељ чаја, односно да више воли кафу.
Аустралијска студија је, према писању портала Едукација, показала да то, да ли ћемо бити љубитељ кафе или чаја, одлучује генетика.
Према речима коаутора студије, Даниела Лианг-Дар Хванга са Универзитета у Брисбејну, студија је обухватила веома велики узорак, да би се открило да ли перцепција горчине утиче на то да ли неко конзумира чај или кафу.
Према резултатима, особе које су најосетљивије на горко, уживају у кафи, али је не пију највише.
Како истче Лианг-Дар Хванг, генетика више утиче на перцепцију горчине, него на перцепцију слаткоће.
На перцепцију укуса, такође, утиче и понашање. Наиме, особе које не воле горчину, могу итекако научити да цене горак укус намирница.
Они који пију кафу, углавном су мање осетљиви на горчину, у односу на оне који пију чајеве и више ће ценити горчину друге хране.
Истраживање је обухватило генетске податке 438.000 Британаца, и како наводе научници који су спровели студију, резултати не могу да се генерализују, односно не могу се применити на друге културе и земље.
edukacija.rs