Kafa ili čaj, genetika bira šta nam više prija
Nedavno sprovedena studija je pokazala šta određuje to da neka osoba bude ljubitelj čaja, odnosno da više voli kafu.
Australijska studija je, prema pisanju portala Edukacija, pokazala da to, da li ćemo biti ljubitelj kafe ili čaja, odlučuje genetika.
Prema rečima koautora studije, Daniela Liang-Dar Hvanga sa Univerziteta u Brisbejnu, studija je obuhvatila veoma veliki uzorak, da bi se otkrilo da li percepcija gorčine utiče na to da li neko konzumira čaj ili kafu.
Prema rezultatima, osobe koje su najosetljivije na gorko, uživaju u kafi, ali je ne piju najviše.
Kako istče Liang-Dar Hvang, genetika više utiče na percepciju gorčine, nego na percepciju slatkoće.
Na percepciju ukusa, takođe, utiče i ponašanje. Naime, osobe koje ne vole gorčinu, mogu itekako naučiti da cene gorak ukus namirnica.
Oni koji piju kafu, uglavnom su manje osetljivi na gorčinu, u odnosu na one koji piju čajeve i više će ceniti gorčinu druge hrane.
Istraživanje je obuhvatilo genetske podatke 438.000 Britanaca, i kako navode naučnici koji su sproveli studiju, rezultati ne mogu da se generalizuju, odnosno ne mogu se primeniti na druge kulture i zemlje.
edukacija.rs