(ФОТО) ЗЛАТИБОРСКА ПРШУТА ОСВАЈА СВЕТ Мачкат спрема још једну „Пршутијаду“ за памћење!
ЧАЈЕТИНА: Овогодишња чувена и традиционална Пршутијада у златиборском селу Мачкат биће одржана од 14. до 16. фебруара у порти цркве Светог Пророка Илије.
Златиборска Пршутијада датира од 2001. године када је у црквеном дому у Мачкату одржана изложба на првом Сајму ужичке пршуте како је тада манифестација названа, да би касније добила садашњи популарни назив.
- Сама идеја тада, 2001. године, која важи и сада је проистекла из локалне заједнице, из самог Мачката и околних села у којима има произвођача традиционалних сувомеснатих производа, а та идеја јесте да се презентује управо овај традиционални производ који се производи на јако уском подручју, територијално посматрано, вековима уназад. Са друге стране, идеја је и да се ојачају и друге гране, пољопривреда и сточарство“, кажу за РИНУ у Екоаграру.
Ако се узме у обзир да је прва Пршутијада организована у црквеном дому са свега неколико произвођача, оно што се свакако мења је број локалних произвођача који учествују на манифестацији, тако да он сваке године расте, све их је више како манифестација одмиче.
Чувајућу традицију велики број мештана села Мачкат одлучио се за прераду меса, па тако одавде у свет одлазе најкалитенија свињска и говеђа пршута, али и сланина и кобасице. Оно што доприноси њиховој посебности јесте спој медитеранске и контитиненатлане климе, као и специфична ружа ветрова. Породица Филиповић деценијама живи само од пољопривреде и још су један доказ да ко може и жели да ради успех је неизоставан.
- Код нас се традиција сушења прушуте преноси са колена на колена, то је прво што се научи у нашем домаћинству. Оно што је најважније јесте да се наложе букова дрва, а сам процес сушења траје 20 дана и време се мора испоштовати тачно у минут. Ту се ништа не мења, већ се прате стари рецепти. Једино што смо мењали јесу само објекти, које смо обновили захваљујући државним субвенцијама“, рекао је домаћин Миладин Филиповић.