Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ако имате преко 60 година, време је да УСПОРИТЕ с конзумирање ове хране НЕЋЕ ВАМ СЕ СВИДЕТИ, али се ће ВАШЕ ТЕЛО „обрадовати“ овој рестрикцији јеловника

15.07.2024. 21:56 22:02
Пише:
Фото: pixabay.com

Природни део старења јесте смањење мишићне масе, али повећање уноса протеина може помоћи у борби против тог проблема.

Дијететичарка џесика Кординг верује да свака храна може да има своје место у здравој исхрани те да се ниједна храна не мора у потпуности избегавати.

Али, такође се залаже за ређе конзумирање једне врсте хране: прерађеног меса.

Постоји много доказа који чак и умерени унос месних прерађевина, попут деликатесног меса, сланине, кобасица, виршли, сухомеснатих и димљених производа, повезују с повећаним ризиком од одређених врста рака, болести срца и других здравствених стања. Дакле, ако људи у својим 60-има још нису почели да ограничавају унос те хране, ово је добро време да то учине, рекла је за Параде.

Дијететичарка Ерин Палински-Вејд слаже се с Кординг, истичући да би људи старији од 60 година требали да ограниче прерађено месо с високим уделом масти јер може да повећа упалу у телу ако се често једе, што затим може довести до хроничних здравствених стања.

Прерађено месо често има висок садржај засићених масноћа и натријума што може повећати ризик од срчаних болести и високог крвног притиска, стања која с годинама постају све чешћа.

Многа прерађена меса богата су натријумом што може бити проблематично за старије одрасле особе које би можда требале да ограниче унос соли због хипертензије или других здравствених стања", објашњава она.

Иако исхрана с високим уделом прерађеног меса није здрава ни за кога, Палински-Вејд тврди да се ризик од кардиоваскуларних болести и високог крвног притиска повећава с годинама.

Због тога је још важније смањити конзумацију хране која је повезана с повећањем ризика од ових здравствених стања, попут прерађеног меса.

Дневник/Б92

Пише:
Пошаљите коментар
Физичка активност и здрава исхрана најбитнији

Физичка активност и здрава исхрана најбитнији

05.02.2017. 18:33 11:39