U BAČKOPALANAČKOM „BAKINOM ŠPAJZU” BAŠ SVEGA IMA Promocija domaće rakije, meda i drugih proizvoda
BAČKA PALANKA: Domaća turšija, rakija, med, yemovi i drugi specijaliteti našli su se na štandovima 25 izlačaga na manifestaciji „Bakin špajz“ koja je održana subotnjeg letnjeg dana u centru Bačke Palanke.
Osim prehrambenih proizvoda, u ponudi su se našle i ručno izrađene torbe i ukrasni komadi od drveta, a Zoran Jovičin iz Udruženja građana „Stav“, koji su inače i organizatori, kazao je da je ovo četvrti put da se manifestacija realizuje baš u tom mestu.
– Uvek moramo da naglasimo da je naše udruženje deo „LAG Fruška gora – Dunav“ i „LAG Ravnica Bačke“, te je i „Bakin špajz“ uvršten u njihova tri prioritetna projekta. Manifestaciju inače pravimo u Šidu, Beočinu i u Bačkoj Palanci. U Baču se pojavljujemo za Dane evropske baštine, a u Bačkom Petrovcu smo na Slovačkim narodnim svečanostima, te se može reći da „Bakin špajz” živi u pet opština, dok mu je kruna u Bačkoj Palanci. Naši izlagači učestvuju na „InterFestu“ i „Ukusima Vojvodine“ u Novom Sadu, koje su veoma posećene, značajne i za njih, profitabilne manifestacije – poručio je Jovičin, dodavši da su šarenolika ponuda na štandovima i lepo vreme učinili da u prepodnevnim časovima i kasno poslepodne, sajam poseti najveći broj tamošnjih žitelja.
Među izlagačima je bio i Goran Nedimović iz Banoštora, čije su domaće rakije oduševile Bačkopalančane. Orahovača, medovača, lozovača, šljivovica, dunja, kruška i kajsija našle su se na njegovom štandu, uz „zaklopaču“ – rakiju od posebne sorte kajsije, „zaklopačka ruža“. Kako je kazao naš sagovornik, u Zaklopači se još jedino čuva ta sorta kajsije i voćka, kao i rakija, imaju fantastičnu aromu.
Par štandova dalje, izložene su bile mnogobrojne teglice meda porodice Mirka Radoja iz Bačke Palanke. Njihov pčelinjak se nalazi u Neštinu, na padinama Fruške gore. Kako su nam rekli, ova godina nije bila naročito dobra za pčelarstvo, a i prodaja je tokom leta bila relativno slaba. Ipak, tokom jeseni i zime, u sezoni prehlada i gripa, ljudi više kupuju med, verovatno radi očuvanja i poboljšanja imuniteta. Na pitanje koja vrsta meda je najbolja, odgovaraju da je svaki med dobar, no najčešće se kupuje bagremov, možda zato što se najsporije kristališe. Ljudi se ređe odlučuju za med od uljane repice koji je specifične boje. A što se tiče Bačkopalančana, med im je najslađi kada žele da zaslade limunadu ili čaj tokom hladnijih dana.
Ove godine je, na „Bakinom špajzu“, svoje proizvode izrađene sa mnogo ljubavi, a nastale na radionicama na kojima su učestovali deca i roditelji, predstavilo i Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Bačka Palanka.
Organizator sajma domaćih proizvoda bilo je Udruženje građana „Stav“, uz podršku Turističke organizacije Bačka Palanka, Opštine Bačka Palanka i organizacija „LAG Fruška gora – Dunav“ i „LAG Ravnica Bačke“.
T. Pačić