Trijumf vina iz Bikić Dola
BERKASOVO: Po 24. put u Berkasovu je organizovana Sremska međunarodna vinijada, u organizaciji Mesne zajednice, Opštine Šid i Turističke organizacije.
Manifestaciju kojom se podržava vinogradarstvo i vinarstvo ovog kraja, posetio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.
- Veliki je značaj Sremske vinijade, jer promoviše naša vina i vinograde. To je razlog što i Pokrajinski sekretarijat podržava ovu priredbu u cilju razvoja vinogradarstva i vinarstva - rekao je Radojević. - Za dve godine zajedno sa vinarima i vinogradarima Vojvodine uložili smo milion evra u najnoviju i najsavremeniju opremu za proizvodnju vina. Ove godine opredelili smo se da podržimo proizvodnju vina sa dodatnih 50 miliona dinara. Cilj je da unapredimo kvalitet vina, posebno u sremskom vinogorju.
Pokrajinska vlada je prošle godine kupila najsavremeniji vinski stabilizator koji se nalazi na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. On je na raspolaganju svim vinogradarima sa teritorije Vojvodine, podsetio je Radojević i pozvao sve vinare da koriste tu laboratoriju. Do Pokrajinske vlade je stigao zahtev Udruženja vinogradara Srema da se nabavi mobilna punionica, a Vuk Radojević je izneo uverenje da će ta ideja biti realizovana već ove godine.
Na ovogodišnjoj Sremskoj vinijadi, kako nam je potvrdio predsednik komisije za prijem uzoraka vina Mitar Sabo, ocenjivan je 61 uzorak vina. U kategoriji belih bilo je 29 vina, 21 crveno i 11 u kategoriji roze vina. Osim lokalnih i vinara iz Srbije, uzorke su poslali i vinari iz Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije.
U stručnoj komisiji koja je ocenjivala kvalitet vina bili su dr Slobodan Jović, dipl. inženjer Slobodan Šaponja i dr Aleksandar Petrović. Priznanja, plakete i zahvalnice najboljim proizvođačima uručio je na svečanosti u hotelu Dalas u Berkasovu, predsednik Skupštine opštine Šid Velimir Ranisavljević.
Malim proizvođačima iste greške godinama se provlače, kaže dr Slobodan Jović, jer teško prihvataju neke novine.
- Ne možete proizvoditi belo vino dobrog kvaliteta ako na jednom čokotu imate četiri-pet kilograma grožđa. Tada dobijete tanko i neukusno vino, prosto vodnjikavo. Ta vina često nemaju dovoljno kiseline, zato morate ograničiti proizvodnju grožđa po čokotu. Za dobro belo vino može da bude i tri kilograma grožđa do tri i po po jednom čokotu, na primer plamenca, dok za dobro, punije crveno vino na čokotu ne sme biti više od dva, dva i po kilograma grožđa – kaže Jović i dodaje da se to postiže rezidbom.
Među belim vinima prvo mesto sa 18,30 bodova zauzeo je podrum Ilić -Nijemčević iz Bikić Dola, drugo je vino sa 18,20 bodova Anđelka Prokupca iz Bapske (Hrvatska) a treće mesto sa 18,10 bodova Vinarija Komazec iz Inđije.
I u kategoriji crvenih vina prvo mesto, ali i treće mesto osvojila su vina Ilića-Nijemčevića, a drugo mesto Komazeca, koji su pak trijumfovali u kategoriji rozea, uzevši prvo i drugo mesto. Treće mesto za roze vino zauzeo je Mali podrum Gajić iz Aleksandrovca.
Vinijada u Berkasovu je na svoj način doprinela razvoju vinogradarstva u ovom kraju, sa ciljem da se dobiju kvalitetnija vina. Mitar Sabo nam kaže da su u minulim godinama za 130 hektara povećane površine pod lozom, pa se danas može reći da ima i većih proizvođača vina, a tri imaju po 100 hektara pod vinovom lozom.
D. Savičin