Subvencije unapređuju ovčarstvo
KANJIŽA: Susret ovčara i poljoprivrednih proizvođača, do sada priređivan u naselju Vojvoda Zimonjić kraj Kanjiže, održan je na knjiškom Vašarištu, na šta su organizatori iz Udruženja ovčara “Kapetanski rit” i Udruženja poljoprivrednika “Gazdaker” bili prinuđeni zbog boljih uslova.
Na otvaranju manifestacije učesnike su pozdravili predsednici kanjiške opštine i Skupštine opštine Kanjiža Robert Fejstamer i Miloš Kravić. Pored takmičenja ovčara u ručnoj striži ovaca, kulinari su pripremali ovčiji paprikaš u kotlićima, ali na trpezi su se našli i drugi gurmanluci. Priređen je i kulturni program, bilo je raznih sadržaja za najmlađe, vašarske ponude rukotvorina i proizvoda starih zanata, ali i ponuda poljoprivredne mehanizacije.
- Program manifestacije je ostao isti, samo smo promenili mesto održavanja, jer inspekcije nisu dozvolile održavanje u Vojvodi Zimonjiću – saznali smo od predsednika Udruženja “Kapetanski rit” Tibora Balaža. – Posetioci imaju šta da vide na izložbi kolekcija ovaca, a i pored promene mesta zadovoljni smo odzivom učesnika. Situacija u ovčarstvu je slična kao u drugih agrarnim granama, teško je svugde, ali za unapređenje ovčarstva puno pomažu subvencije iz državne kase, koje su nam jedini spas. Zato i mladi počinju da drže ovce, a stari ovčari i čobani ne odustaju od držanja stada.
U konkurenciji desetak takmičara u striženju ovaca pobedio je Lajoš Ivegeš iz Gornjeg Brega, a sruga I treća nagrada pripale su Karolju Feheru i Gaboru Horvatu iz Trešnjevca.
– Striženje ovaca je posao koji se svake sezone s proleća mora odraditi. Bitno je kako se postupa sa ovcama prilikom izvođenja iz tora, mora se voditi računa da se prilikom striže životnja ne povredi, a na kraju da se uredno spakuje runo – objašnjava pobednik Ivegeš.
Posetiocima manifestacije prikazano je čuvanje stada uz pomoć pastirskih pasa, u čemu se predstavio Čongor Kasai z Kelebije sa ovčarskim psom rase Border Koli.
– Po izgledu ovi psi nisu lepi kao na izložbama, ali za mene kao ovčara nije toliko bitan izgled nego kako pomažu u radu sa ovcama. Prvenstveno ih držim za teranje ovaca, mada kod nas ih još uvek ima jako malo, od radne linije samo ih ja držim. Prvo ih obučavam komandama, a kada su već sigurni u tome, obavljaju zadatke i na različite zvižduke. Pomažu mi u čuvanju stada od 150 do 200 ovaca i veoma sam zadovoljan i oduševljen njima, ne bih mogao raditi sa psima durgih rasa – kaže Čongor Kasa.
U kuvanju ovčijeg paprikaša glavna nagrada pripala je Jožefu Kalmanu iz Vojvode Zimonjića koji je paprikaš kuvao u velikom bograču, dok su od ekipa najuspešnije bile “Levenbrau” iz Kanjiže i mešovita ekipa kulinara “Duš-huš” iz Sente, Ade i Obornjače.
M. Mitrović
U konkurenciji ostalih jela prva nagrada pripala je “Zlatnom kotliću” iz Sente, dok su najlepše štandove imali “Ovčari” iz Oroma i “Prazne glave” iz Sente.
– Predah uz bograč je najbolje opuštanje, pogotovo kada se okupi družina koja iz dana u dan radi oko stada i poslove u gazdinstvu. Za druženje smo žrtvovali jednu ovcu od oko 70 kilograma, jer najbolje je kada se paprikaš kuva od cele ovce i u bograču se nađe sve od glave do repa. Cena jagnjetine žive vage ove sezone je bila dobra i preko tri evra za kilogram žive vage, čak je jedna tura za izvoz za Izrael otišla po pet evra, ali taj voz je otišao, ne znamo da li će se vratiti nazad. Stado koje držimo malo je brojnije nego prošle sezone – ispričao je Jožef Kalman.