Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Slovenci česti turisti na severu Bačke: Kupke i domaći ukusi mame goste

28.01.2019. 10:23 10:27
Piše:
Foto: Slovenci u Senti, foto: Dnevnik

KANJIŽA: Da Slovenci vole kao turisti da dođu u Srbiju, pri čemu su im od vojvođanskih destinacija drage banje u Kanjiži i Junaković, potvrđuje vlasnik Turističke agencije „BOOM“ u Krškom Milan Brecl.

Posredstvom ove agencije gosti iz Slovenije dolaze u Srbiju već tri decenije, u Banju Kanjiža devetu godinu, a pored lečenja i oporavka obilaze njima zanimljiva susedna mesta.

„Pored Kanjiže više puta naši gosti su boravili u Banji Junaković i Banji Koviljači, tako da smo sa domaćinima stari znanci i prijatelji. Obilazimo mesta u Bačkoj, Banatu i Sremu, a idemo i u Zapadnu Srbiju i druga mesta. Stalni smo gosti u Srbiji, idemo i na prostore Bosne i Hercegovine, tako da smo sa bivšom Jugoslavijom u nekom odličnom kontaktu“, kaže vlasnik Agencije „BOOM“ Milan Brecl.

Ima i Slovenija svoje „teplice” i velnes centre, međutim, Brecl ukazuje da ljudi imaju želju da obiđu druge krajeve, a naglašava da su u Kanjiži i drugim našim banjama zadovoljni srdačnim prijemom, gostoprimstvom i terapijama.

„Pored toga i cene su povoljne nego u slovenačkim banjama, ali to i nije odviše bitno, nego naši ljudi su zadovoljni prijemom od strane ljudi koji rade u banjama i svuda gde stižemo nailazimo na lepu dobrodošlicu. Na kraju krajeva, stariji ljudi dolaze i zbog nostalgije“, veli Brecl.

Slovenci dok borave u Kanjiži vole da osete čari seoske turističke ponude u Totovom Selu, Velebitu, Malim Pijacama, upoznaju se sa znamenitostima Sente, skoknu do Palića i Subotice, a takođe i do Segedina u Mađarskoj, gde obavezno obilaze muzej paprike i Mesne industrije „PIK“.

„Na polasku kući obavezno nosimo lokalne proizvode domaće radinosti i neke druge, jer znamo da su kvalitetni, da je to zdrava hrana, što mi želimo, jer je njihov ukus kao nekad, što su mnogi već zaboravili snabdevajući se u velikim tržnim centrima u gradovima. Obavezno ponesemo martonošku začinsku papriku, med pčelara Kordovana iz Kanjiže, suhomesnate proizvode, sireve, pa i šargerepu nosimo, jer je slatka i ukusnija od one koju kod nas dobijamo iz drugih zemalja. Kupujemo i suvenire, vina, rakiju i nosimo sve što mislimo da je ono pravo, što volimo da popijemo i pojedemo, pa i zbog toga mnogi gosti sa nama dolaze više puta“,dodaje Brecl.

Prilikom boravka u kanjiškoj banji Slovenci vole da se sretnu sa starim prijateljima, sednu i popričaju sa ljudima iz država bivše Jugoslavije, pa Brecl misli da su ta druženja prijatna.

„Najviše je starijih ljudi koji sa nama dolaze kao gosti, jer mladi manje poznaju ove krajeve, nego oni obilaze druge destinacije u bivšoj Jugi, zbog žurki u velikim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad, za doček Nove godine i „Egzit“. Mi stariji volimo da vidimo kako žive i neguju tradicije ljudi u Totovom Selu, kako je na salašima, vinarijama na severu Bačke, ili pak u Rajačkim pivnicama u Istočnoj Srbiji. Skoro da nema krajeva gde još nismo bili, a imamo i planove za ovu godinu da proširimo našu ponudu. Voleli bi da krstarimo brodovima na Tisi, da dođe više biciklista koji će dvotočkašima obilaziti ove krajeve, praveći krug kroz Srbiju, Mađarsku i Rumuniju. Mislim da ima posla i za nas i za ljude koji rade u turizmu i prihvataju goste iz Slovenije“, smatra Milan Brecl.

Tekst i foto: M. Mitrović 

Piše:
Pošaljite komentar
U banji „Junaković” lečiće obolele od dijabetesa i gojaznosti 

U banji „Junaković” lečiće obolele od dijabetesa i gojaznosti 

21.08.2018. 17:11 17:23
Otvoren Info centar Turističke organizacije Vojvodine

Otvoren Info centar Turističke organizacije Vojvodine

21.01.2019. 14:00 14:03