Raštanijada u Zmajevu: Crnogorci slavili svog hranitelja
ZMAJEVO: Nije, poput nekih egzotičnih biljki, raštan na posebno dobrom glasu, čak je po botaničarskim klasifikacijama svrstan među primitivne vrste kupusa, ali ga na Balkanu izuzetno poštuju žitelji Crne Gore, Hercegovine i dalmatinskog zaleđa, ali i njihovi potomci.
A kako i ne bi! Spasavao ih je tokom gladnih godina i velikih suša, koje je stameno znao da podnese, ili u vreme raznih buna i ratova, kada je, osim domaće čeljadi, valjalo svakodnevno prehraniti i silnu vojsku.
S mnogo pijeteta, kao i lane, organizovalo je Udruženja Crnogoraca u Zmajeva „Raštanijadu“, a da se ne bi samo između sebe nadmetali ko će najbolje skuvati i omrsiti „spasitelja”, za kojeg se smatra da ima i lekovita svojstva, došle su i ekipe iz Crvenke, Ravnog Sela i Novog Sada, njih znatno više nego prošle godine.
Zamirisalo je do neba kad je u ćupove i kazančiće ubačeno da se krčka dobro dimljeno ovčije i jagnjeće meso, ali da to ne zavara u proceni, domaćini su angažovali žiri, predvođen Nikolom Vuksanovićem, predavačem na Kuvarskom smeru novosadskog Fakulteta strukovnih studija, u čiju se kompetenciju ne može sumnjati. Ocenjivana je, osim variva, i uređenost štandova, koje su ekipe same aranžirale.
Odvajkada, u skladu sa svojim karakterološkim sklopom, gorštaci se primiču u kuhinju šerpama i loncima tek kad svrate da provere šta se sprema za obed, ali zato vole da se nadmeću. Čak i varjačama. Nakon dva sata krčkanja, pobednikom je proglašen zmajevčki tim „Srbija”, dok je njihovim komšinicama iz sela, jedinoj ženskoj ekipi „Morača”, uručena posebna nagrada. Očigledno zasluženo, jer su se svi utrkivali da od njih uzmu recept.
L. Kiš