Pero Brdar najveći proizvođač duvana u Kukujevcima
KUKUJEVCI: Svi u Kukujevcima znaju da je Pero Brdar najveći proizvođač duvana, i to u selu nadaleko poznatom po uzgoju ove kulture, posebno sorte „virdžinija”. Posetili smo ga u njegovom domaćinstvu u Ulici Vojvode Sinđelića.
- Danas živimo u Kukujevcima, ali došli smo iz Slavonije, gde smo, takođe, sadili duvan i imamo stečena znanja i iskustva u tom poslu. Radio sam sa duvanom i učio u našoj kući. Sa kolena na koleno prenosilo se znanje o sadnji duvana i kako do visokih prinosa. Radili su to moji preci, a ja sam od njih učio i evo dobro mi je došlo. Kada me neko pita koliko vi dugo radite na proizvodnji duvana, a ja mu odgovorim, ceo vek. Nisam puno ni pogrešio, jer dugo je to godina kako sam radio tamo, a sada i ovde u Kukujevcima – priča Pero Brdar.
Pored zemlje koju poseduje Brdar uzima i parcele u zakup od države, tako da ukupno obrađuje 30 hektara, a kao i njegove komšije sarađuje s kompanijom Japan tobako. Ima oko duvana mnogo posla. Već od marta kreće priprema sadnice iz semena, da bi bila spremna za sadnju u maju. Duvan se bere dugo, od 1. jula, pa sve do prvog mraza.
- Sadni materijal nije lako pripremiti, treba mnogo znati. Sejemo u ploče od stiropora sa pregradama, popunjene humusnom zemljom. Nalivamo vodom tako da seme praktično pliva. Humusna zemlja upije onoliko vlage koliko je potrebno da proklija seme, jer stiropor ipak propušta. Ploča ima 209 polja, a da bismo smatrali posao uspešnim, sadni materijal se mora pojaviti bar na 200 polja. Rasadnik držimo pod šatorom, koji se uveče zatvara, a preko dana otvara.
Duvan se sadi mašinski, a ljudi samo proveravaju mašinu da li je u svaku izbušenu rupu postavljen sadni materijal. Ekipa je, kaže Pero, uigrana pa za 10 do 15 dana uspeva da zasad raširi na 30 hektara. Zatim sledi prskanje duvana, dva kultiviranja, a potom i kopanje. Beru se samo žuti listovi odozdo, pakuju u ramove i slažu u sušare, a Pero Brdar ih ima 18. Šest dana se duvan suši, zatim vadi iz ramova i slaže u papirnate kutije.
Za berbu nije lako naći radnu snagu u okolini, pa se angažuju ljudi s juga zemlje, dolaze iz Bujanovca, Kostolca, Preševa, koji ostaju tri meseca u Kukujevcima.
Imaju prenoćište, ishranu i dnevnicu od 2.000 dinara.
D. Savičin