Перо Брдар највећи произвођач дувана у Кукујевцима
КУКУЈЕВЦИ: Сви у Кукујевцима знају да је Перо Брдар највећи произвођач дувана, и то у селу надалеко познатом по узгоју ове културе, посебно сорте „вирџинија”. Посетили смо га у његовом домаћинству у Улици Војводе Синђелића.
- Данас живимо у Кукујевцима, али дошли смо из Славоније, где смо, такође, садили дуван и имамо стечена знања и искуства у том послу. Радио сам са дуваном и учио у нашој кући. Са колена на колено преносило се знање о садњи дувана и како до високих приноса. Радили су то моји преци, а ја сам од њих учио и ево добро ми је дошло. Када ме неко пита колико ви дуго радите на производњи дувана, а ја му одговорим, цео век. Нисам пуно ни погрешио, јер дуго је то година како сам радио тамо, а сада и овде у Кукујевцима – прича Перо Брдар.
Поред земље коју поседује Брдар узима и парцеле у закуп од државе, тако да укупно обрађује 30 хектара, а као и његове комшије сарађује с компанијом Јапан тобако. Има око дувана много посла. Већ од марта креће припрема саднице из семена, да би била спремна за садњу у мају. Дуван се бере дуго, од 1. јула, па све до првог мраза.
- Садни материјал није лако припремити, треба много знати. Сејемо у плоче од стиропора са преградама, попуњене хумусном земљом. Наливамо водом тако да семе практично плива. Хумусна земља упије онолико влаге колико је потребно да проклија семе, јер стиропор ипак пропушта. Плоча има 209 поља, а да бисмо сматрали посао успешним, садни материјал се мора појавити бар на 200 поља. Расадник држимо под шатором, који се увече затвара, а преко дана отвара.
Дуван се сади машински, а људи само проверавају машину да ли је у сваку избушену рупу постављен садни материјал. Екипа је, каже Перо, уиграна па за 10 до 15 дана успева да засад рашири на 30 хектара. Затим следи прскање дувана, два култивирања, а потом и копање. Беру се само жути листови одоздо, пакују у рамове и слажу у сушаре, а Перо Брдар их има 18. Шест дана се дуван суши, затим вади из рамова и слаже у папирнате кутије.
За бербу није лако наћи радну снагу у околини, па се ангажују људи с југа земље, долазе из Бујановца, Костолца, Прешева, који остају три месеца у Кукујевцима.
Имају преноћиште, исхрану и дневницу од 2.000 динара.
Д. Савичин