Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Održana deveta Beloblatska kobasica

06.02.2023. 09:11 09:12
Piše:
Foto: Privatna arhiva

BELO BLATO: Deveta po redu manifestacija „Beloblatska kobasica“, održana je minulog vikenda u Belom Blatu.

U pitanju je jedna od najpopularnijih vojvođanskih manifestacija, zbog koje u ovo selo na području grada Zrenjanina već godinama dolazi ogroman broj posetilaca. Upravo iz tog razloga, program festivala je bio podeljen na dva dana, kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je poručio da ovo selo predstavlja skladnu višenacionalnu zajednicu, u jedinstvenom prirodnom okruženju, naslonjenu na Carsku baru, sa specifičnim običajima koji se ovde neguju.

- Sve to u Belom Blatu stvara neobičnu i interesantnu priču kada su u pitanju turizam i privlačenje gostiju – istakao je Salapura.

Na svečanom otvaranju manifestacije obratili su se i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova, kao i predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš. Prigodan kulturno-umetnički program izveli su učenici beloblatske Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“, kao i kulturno-umetnička društva iz Zrenjanina i okoline.

Prvi deo manifestacije činilo je takmičenje u svinjokolju, dok je drugi deo predstavljalo nadmetanje u pravljenju svežih domaćih kobasica. U subotu je upriličeno takmičenje u svinjokolju, baš onako kako se nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Takmičarske ekipe iz okolnih sela, Ečke, Stajićeva, Mužlje i Perleza, kao i domaćini iz Belog Blata, imali su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta.

U nedelju je centralni povod za okupljanje predstavljalo ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Vredni beloblatski domaćini su tokom ova dva dana posetiocima ponudili sveže pečene kobasice, čvarke, yigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu, krvavicu… A sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Pored toga, organizovane su i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, proizvoda iz oblasti starih zanata.

Ž. B.

Piše:
Pošaljite komentar