Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na šidskoj kobasicijadi obrade brava za tri i po minuta

12.02.2019. 19:29 19:30
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

ŠID: U sportskoj hali i prostoru Slovačkog doma u Šidu, minulog vikenda održana je manifestacija međunarodnog karaktera, 22. Sremska kobasicijada i svinjokolj.

U ime organizatora predsednik udruženja Stanislav Đerčan podseća da je manifestacija prvi put održana 1996. godine, a birala se najbolja suva sremska kobasica.

- Od 2005. godine priredba je proširena na dva dana, a dodate su veštine tradicionalnog svinjokolja, odnosno, brze obrade mesa. Ekipe su se takmičile u pravljenju kobasice, uz uplatu kotizacije u iznosu od 5.000 dinara, a imali smo i nadmetanje u brzom jedenju pečene kobasice kaže Đerčan.

U brzoj obradi mesa pobedila je ekipa iz Slatine u Hrvatskoj, i to u konkurenciji ekipa iz Srbobrana i Šida. U pripremi najbolje kobasice učestvovalo je 26 ekipa, a takmičari su bili motivisani zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama.

- Svaka ekipa dobila je po pet kilograma mesa i od toga su trebali da naprave kobasice. Stručni žiri je uzeo od svake ekipe malo te kobasice radi analize, a sve ostalo pripada toj ekipi – objasnio je Stanislav Đerčan motivaciju takmičara da plate kotizaciju i naprave kobasicu po svom ukusu.

U brzom jedenju pobedio je Boban Đurđević iz Šida, koji je za dva minuta i šest sekundi pojeo kilogram pečenih kobasica.

Udruženje sremske kobasicijade i svinjokolja čuva sve podatke o rekordima iz minulih godina. Tako, kaže Stanislav Đerčan, rekord u brzini obrade mesa je tri minuta i trideset sekundi, a drži ga šidska ekipa. Toliko je potrebno vremena da ekipa obradi meso jednog brava i napravi prvu kobasicu, što verovatno predstavlja rekord za Ginisovu knjigu.

Svih 37 suvih kobasica, koje su ostale nakon pregleda stručne komisije, organizatori su odlučili da predaju šidskom Crvenom krstu, kako bi ih oni upotrebili u narodnoj kuhinji. Stručnu komisiju činili su Milorad Popović i Lazar Bošnjaković (Novi Sad) i Rastislav Struka (Šid) koji su pregledali sve uzorke suvih kobasica i šampionom proglasili Konstantina Lemajića iz Šida. Drugo mesto zauzeo je Jovan Miščević iz Vašica, a treće Srđan Edelinski iz Šida.

Procenjuje se da je manifestaciju posetilo više od 3.000 ljudi, među njima i gosti iz Slovenije, koji su stigli s četiri autobusa, a bilo je mnogo gostiju i iz Republike Srpske. Posetioci su mogli za 500 dinara da ručaju gulaš, kolače i uživaju u živoj muzici. Organizovana je i zajednička večera za sve učesnike u Slovačkom domu.

D. Savičin

Piše:
Pošaljite komentar