Mrsilo se i točilo na veliko na Festivalu kobasica u Belom Blatu
BELO BLATO: Tradicionalni Festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu prerastao je u manifestaciju od šireg značaja, uz oborene rekorde u broju učesnika i posetilaca.
Manifestacija koja je pokrenuta sa skromnim ambicijama, da privuče pažnju javnosti na lepo malo selo Belo Blato, koje neguje narodnu tradiciju, ove godine nadmašila je i najoptimističnija očekivanja.
Posetilaca je ove godine bilo u ogromnom broju. Mnoštvo automobila bilo je sa registarskim oznakama Beograda, Pančeva, Vršca, Novog Sada i mnogih drugih mesta. Najviše je svakako bilo žitelja srednjeg Banata. U prepodnevnim satima kilometarska kolona vozila protezala se od restorana „Sibila“ do ulaza u selo, u kojem je malo koje parking mesto ostalo nepopunjeno.
A na mestu događaja izlagača sa svih strana, više iz Bačke i Srema nego iz Banata. Kuvale su se čorbe i paprikaši, dimio roštilj i friški čvarci i stotine vrsta zimskih specijaliteta od svinjskog i drugih vrsta mesa. Sve sa oznakom domaće. I što reče jedan gost iz Beograda:„Uzeli smo svoju dozu holesterola za nedelju dana, sad možemo nazad”.
Na kraju su bili zadovoljni i proizvođači, ovaj put u ulozi izlagača i prodavaca, i kupci. Bilo je da se proba i kupi dobre rakije, vina i sve popularnijih piva domaće radinosti. Treba istaći i bolju organizaciju u odnosu na prošle godine i mnogo sadržajniji program. A za sve to pohvale zaslužuju organizatori ove manifestacije, Udruženje kulinara amatera i negovalaca starih običaja i zaštitnika životne sredine iz Belog Blata. Čestitke primaju i u Mesnoj zajednici Belo Blato i Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina, koja je pomogla u logistici i kreiranju sadržajnog programa.
Ne treba zaboraviti ni podršku Grada Zrenjanina, koji je prepoznao značaj jedne ovako posećene manifestacije. Dobar glas nadaleko se čuje pa je ovogodišnja manifestacija veliki zamajac za narednu, i sve druge koje će se organizovati i u Belom Blatu i u ovom delu Banata.
Ž. B.