Mali Iđoš čuven po rakiji od višnje i vinu od meda
MALI IĐOŠ: Direktorka Turističke organizacije severnobačke opštine Mali Iđoš Kornelija Rind Kelemen kaže da je najviše posetilaca u njihovoj opštini za vreme dve glavne manifestacije- „Domboš fest” u Malom Iđošu i „Dani višnje”u Feketiću, a obe se održavaju u leto.
- Našu opštinu čine tri naselja - Mali Iđoš, Lovćenac i Feketić, međutim, kada su manifestacije u toku, sva tri sela se skupe na jednom mestu- kaže direktorka.
„Domboš fest” je najveća manifestacija koja obuhvata i etno festival, izložbu narodnih rukotvorina, vina, ali i koncerte, koji su vrlo posećeni. Održava se početkom jula. U Feketiću su „Dani višnje” ujedno i Dani sela, a nastali su jer se u ovom mestu proizvodi tradicionalna sorta višnje, od koje je rakija, čuveni specijalitet sela. Ova manifestacija održava se drugog junskog vikenda. Nisu retki ni strani posetioci, ali ovde kažu da nema problema sa smeštajem gostiju.
- „Katai salaš” je otvoren kako za grupne posete, tako i za jednodnevne izlete, pogotovo kada su u pitanju deca. Raspolaže sa 90 ležajeva. U Feketiću imamo vilu „Pipač” sa 40 ležajeva, lane renoviran objekat s teniskim terenima i kampom, gde najviše odsedaju tranzitni turisti, ali i motel „Jelen”, koji nema puno soba, ali je čuven po hrani - kaže Rind Kelemen i dodaje Feketić ima kuglanu i sportsku halu, koja može da se iznajmi.
Porodica Terek koja se bavi pčelartsvom takođe se nalazi na ruti posetilaca koji dođu u ovu opštinu.
Salaš „Katai” poznat je po školama u prirodi za učenike od prvog do četvrtog razreda, gde imaju priliku da se upoznaju sa domaćim životinjama, a slobodno vreme provedu na igralištima. Na salašu se organizuju razni seminari, konferencije, letnje škole, kampovi. Tu je etno i gostinjska kuća, kuća na obali i pekarski muzej, pravi primeri vojvođanske gradnje, uz tradicionalno uređenje i kuhinju.
- Oni prave različite proizvode od meda, a čuveni su i po vinu od meda, koje se ne meša, već se pravi isključivo od pčelinjih proizvoda, što je turistima jako zanimljivo- kaže direktorka TO. -Imamo i male vinarije „Fekete” i „Lodi”. Ova druga pored vina u ponudi odnedavno ima i suhomesnate proizvode.
Za sve koji to žele, napominje Kornelija, može se organizovati jednodnevni ili trodnevni izlet i uključiti ove lokacije u rutu obilazaka, ali i organizovati izlete u prirodi koja pruža mir i bekstvo od gradske vreve. Porodica Koriž organizuje tradicionalni svinjokolj, posećeno meso je i vinarija „Balać” iz Lovćenca. Pecara „Korkai” iz Feketića je takođe čuvena i jedna od zaslužnih za pokretanje manifestacije Dani višanja. Kod njih posetioci mogu da vide ceo postupak pečenja rakije, ali i da se sami uključe i učestvuju u tome.
M. Stakić
Projekat „Perom i objektivom kroz Mali Iđoš” realizovao je „Dnevnik”. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.