Krava Biljana bolja od Slavice i Sendi
TOMAŠEVAC: Dragoslav Romanov iz Tomaševca ima čemu da se raduje - krave iz njegove štale pobrale su najviše nagrada na 21. Izložbi goveda i ovaca koja je proteklog vikenda održana u ovom banatskom selu.
Krava Biljana apsolutni je pobednik izložbe, crvena holštajnka Slavica uzela je prvu nagradu, a crna holštajnka Sendi osvojila je drugo mesto.
“Nisu ovo ni prve ni jedine nagrade koje su naše dobre krave osvojile, ali priznanje uvek prija. Svaka od njih daje godišnje između 4.500 i 5.000 litara mleka. Mleko predajemo zrenjaninskom „Mlekoproduktu“ i zadovoljni smo“, priča Dragoslav.
U štali Romanovih ima 40 krava koje su na muži. Junice i telad ni ne broje. Stado ide na pašu, a ovi stočari angažuju i čobana.
“Tako smo sigurniji da se dobro napasu”, kažu Romanovi, koji imaju i svoju zemlju, zbog čega im se stočarstvo isplati.
Izložba goveda i ovaca bila je prilika i da se dobro jede, i to ovčiji paprikaš. U Tomaševcu smo sreli Tomislava Subotičkog iz Novog Miloševa, natraženijeg čoveka ovih meseci. Toma, zvani Baca, naime, ovlašćeni je gastronomski sudija i gde god se u ovim krajevima nešto krčka u kotlićima, on je tu da objektivno i neprostrasno odluči ko je najbolji.
“Član sam Viteškog reda gastronomije Srbije i licencirani sudija. Dokazao sam da sam objektivan i nepristrasan pa me zovu da ocenjujem uzorke hrane. Nikad nemam problema kad proglasim najbolje. Jeste da među takmičarima – amaterima postoji i sujete i uverenja da je njihovo jelo najbolje, ali, na kraju, na manfestacije ljudi ipak dolaze da se zabave i druže, pa se sve uvek završi u najboljem redu“, govori Toma.
A kako treba da izgleda dobar ovčji paprikaš?
“Na takmičenjima svi dobiju određenu količinu ovčjeg mesa, a dalje je sve u rukama majstora kuvara. U paprikaš idu još i crni luk, začini, obavezna crvena paprika i to je sve. Pobednika odluče nijanse“, objašnjava Toma i dodaje da su gotovo svi vikendi narednih meseci bezecovani. Jer, gde god se ispod kotlića potpali vatra, eto i sudije Tomislava.
Željko Balaban