KOBASICIJADA KRAJEM FEBRUARA Turija se sprema za 35. manifestaciju
TURIJA: Privredna i turistička manifestacija 35. Kobasicijada održaće se u Turiji od 22. do 24. februara, a praktično je počela pre nekoliko dana u Somboru.
Naime, karavan sa sušenim i svežim kobasicama iz Turije dobro je prošao kod Somboraca, jer organizatori kući nisu ništa vratili. Dobar pazar očekuju i 8. februara na promocijama ovogodišnje priredbe u Subotici, i narednog petka,15. februara u Novom Sadu.
Uprkos tome što se za turinsku kobasicu nadaleko čulo, i odavno je brend, Ranislav Stankov iz Organizacionog odbora Kobasicijade, kaže da žiteljima Turije nije tako mnogo donela, kako bi se očekivalo. U mestu nije unapređeno svinjogojstvo. Domaćini koji su hranili svinje to i dalje čine za svoje potrebe , ali ne uvećavaju broj stoke, niti podižu farme.
- To je zato što svinje nemaju cenu, jeftine su, pa se ljudima ne isplati trud, osim kada je reč o sopstvenim potrebama. Mada ima domaćina koji su se u pravljenju kobasica izveštili, da godinama imaju svoje mušterije, ali je to sve malo da bi se moglo govoriti o zaradi - kaže Stankov.
Turijska kobasicijada ima i humanitarni karakter. U svakom gradu gde se održavaju promocije, po preporuci gradske vlasti organizatori ostavljaju po više desetina metara kobasice na dar, narodnim kuhinjama ili socijalnim ustanovama.
Metar suve kobasice ove godine koštaće 600 dinara, sveže 500 dinara, a roštilj kobasice 150 dinara.
Ipak, tokom Kobasicijade nema kuće u Turiji, u kojoj nema gostiju, pa je druženje ono što se smatra najvažnijim u odnosu na materijalnu dobit. U mestu se živi za taj događaj, a vreme meri od jedne do druge Kobasicijade. - Ljudi idu jedni kod drugih i u susretima i razgovorima je čar gde je kobasica spona u negovanju dobrih međuljudskih odnosa - kaže Stankov.
Pre nekoliko godina postojala je ideja da se napravi brend, odnosno izgradi pogon za preradu turijske i bavarske kobasice. Ali je to propalo, verovatno što je investitor
iz Nemačke odustao. Manifestacija je, ipak, opstala, kao jedna od najstarijih, a mnogobrojni organizatori po drugim mestima pokušavaju da je kopiraju. Ove godine napraviće se kobasica od 2.035 metara, metar duža nego lane. Stankov kaže da su rekord u dužini upisali u Ginisovu knjigu rekorda 2013. i od tada nisu to činili, jer nema smisla da obaraju sopstvene rekorde.
- Ukoliko nas neko pretekne odmah ćemo dogodine postaviti novi – kaže Stankov, premda je to popriličan trošak od desetak hiljada dolara.
Po rečima Stankova ove godine očekuje se u Turiji kao i lane 50.000 posetilaca, sa svih strana, iz naše zemlje, ali i gostiju iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske , Bosne. Program manifestacije je ovaj put obogaćen takmičenjem u pravljenju svežih kobasica. Za sada je prijavljeno već deset ekipa, ali će biti nadmetanje i u pripremi suve kobasice i to u tri kategorije. Ocenjivaće se najbolja suva kobasica u Turiji, ko je kobasicu najbolje osušio van Turije i najbolji mesar za sušenu kobasicu iz inostranstva.
Kao i svake godine, najveću podršku Kobasicijada ima od Opštine Srbobran koja je pokrovitelj i predstojeće narodne manifestacije.
Z. Delić