Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JOŠ  DANAS PRVI GASTRONOMSKI FESTIVAL „GASTROMIT FEST“ U BEOČINU

29.10.2023. 08:50 08:59
Piše:
Foto: S. Kovač

Prvi gastronomski festival „Gastromit fest“ otvoren je juče u Beočinu, na platou kod Sportskog centra, i trajaće još danas kada će biti organizovan revijalni deo programa gde će „nedeljani ručak“ uz kulinarske zvezde, pripremati i novinarske ekipe, brojni gosti, i kuvari.

Juče je na progamu bio takmičarski deo u okviru kog su učesnici pripremali dimljena svinjska rebaraca i pileća krilca u smokerima i na najmodernijim roš- tiljima. Oba festivalska dana, od 15 časova, otvara se najveći smoker na Balkanu i priprema se oko 150 kilograma mesa.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević koji je kazao da bi svako mesto u Vojvodini trebalo da ima više manifestacija, bez obzira na to što ih ima više od hiljadu.

- Potencijal opštine Beočin je veliki, tu su Fruška gora i Dunav, a ovo je jedan od primera za to kako se gradi nova turistička destinacija. Drago mi je što Beočin ima još jednu manifestaciju koja će doprineti da ovo mesto bude jasno označen na turističkoj mapi Vojvodine - istakao je Ivanišević.

Predsednica Opštine Beočin Biljana Janković naglasila je da se Beočin nalazi na jedinstvenom mestu što je prirodni potencijal, te da ima bogatu kulturnu baštinu, podsetivši i na brend te opštine – turističku manifestaciju „Banoštorski dani grožđa“, koja se održava već 27 godina.


Današnja satnica festivala

10 časova: Otvaranje festivala - bazar izlagača, revijalni deo-priprema hrane

15 časova: Otvaranje najvećeg smokera na Balkanu

15 do 20 časova: Degustacija barbekju jela uz zanatska piva i vina iz Srema

20 časova: Zatvaranje festivala


U želji da festival postane tradicionalan, cilj manifestacije „Gastromit fest“ je očuvanje gastronomske i unapređenje turističke ponude Srema i čitave Vojvodine, ali i promovisanje svetske kuhinje predstavljanjem inovativnih pristupa u spremanju specijaliteta sa roštilja. Na festivalu učestvuju i lokalni proizvođači, kao i vrhunski kuvari sa zavidnim međunarodnim iskustvom. Goran Radivojević iz Kulinarske federacije Srbije i nastavnik veština iz oblasti gastronomije na departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo pojasnio je da je smoker oprema koja podrazumeva toplotnu obradu namirnica, mesa pre svega, koje bi prethodno trebalo biti dobro začinjeno i umarinirano.

- Toplotna obrada se radi na niskim temperaturama, od 100 do 110 stepeni Celzijusa, uz dim – kazao je  Radivojević. – Iako na prvi pogled smoker i roštilj izgleđu isto među njima ima velike razlike. Kod smokera nije reč o pečenju, nego je bolje reći da je to toplo dimljenje, zbog čega hrana dobija karakterističnu mekoću i zadržava vlagu. Hranu ova dava dana pripremamo u velikom smokeru, u koji može da stane više od 100 klograma mesa. U njoj za kratko vreme može da se pripremi meso za 500 ljudi.

S. Kovač

Piše:
Pošaljite komentar