Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jaja japanske prepelice veoma tražena, proizvođači ih šalju čak i brzom poštom

11.04.2022. 08:28 08:57
Piše:
Foto: Ilustracija/pixabay.com

ZRENJANIN: Dušan Todorov na svom gazdinstvu, koje se nalazi 15 kilometara od Zrenjanina, između ostalog gaji prepelice, pre svega zbog jaja japanske prepelice, ali u poslednje vreme i zbog mesa.

– U turnusu imam oko hiljadu prepelica i držim ih godinu dana, jer u tom periodu imaju punu nosivost. To znači da svakog dana jedna prepelica snese po jedno jaje. Sad baš menjam turnus, a stižu nove iz inkubatora. Nisu zahtevne, našao sam dobar recept za njihovu ishranu, a najvažnije je da im bude udobno, ni toplo ni hladno. Tada imaju najveću nosivost – priča Dušan Todorov.

Prepeličja jaja su vrlo zdrava i lekovita, prepuna vitamina i minerala. Traže se sa svih strana, a najviše odlaze brzom poštom.

– Ja sam regulisao pritisak koristeći prepeličja jaja. Nikome ništa ne savetujem, ljudi sami znaju i traže jaja. Uglavnom se piju sveža, ali ljudi ih jedu kao i sva druga jaja, peku, bare… Samo onda nemaju tako lekovita svojstva kao presna – kaže Dušan.

Od pre izvesnog vremena, Dušan prodaje i meso.

– Radnici sa Dalekog istoka, koji su u našem komšiluku, jako cene meso od prepelice. Kad ga poruče, žena ga uredi, a oni kažu da uživaju. Vele da je meso jako ukusno. Još ga nisam probao, ali izgleda da ću morati, tek da vidim kako izgleda – navodi Todorov i dodaje da posla oko prepelica nema previše, ali ima oko kokošaka, pataka, morki, zečeva, voćnjaka i njiva.

– Planirao sam u penziji da se odmorim ali, eto, izgleda da ne mogu. Sve me oko poljoprivrede privlači, pa uvek nađem sebi posla – dodaje Dušan Todorov, proizvođač jaja japanskih prepelica.

Ž. B. 

Piše:
Pošaljite komentar