Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Irižani brali i praznovali na berbi grožđa

10.09.2017. 19:32 19:53
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

IRIG: Uz pesmu i tamburaše juče je na potesu Budakovac u ataru Iriga održana berba grožđa u kojoj su učestvovali nesvakidašnji berači sabrani iz raznih krajeva države i inostranstva od kojih je nemali broj juče po prvi put imao prilike da iskusi berbu grožđa koje će se uskoro naći u vinskim flašama.

Vinarija „Mačkov podrum“ organizovala je manifestaciju „Doživi berbu na Fruškoj gori“, a za učešće u ovoj akciji bilo je potrebna prvenstveno dobra volja i želja da se postane deo procesa pravljenja vina sa kojim će se nazdravljati već krajem ove godine. U programu rada berača nalazilo se grođže portugizer svatovac, mlado vino koje se može sipati u čaši trećeg četvrtka u novembru, kada se širom vinskog sveta obeležava Dan mladog vina.

Već prilikom okupljanja na zbornom mestu u vinariji „Mačkov podrum“ u Irigu bilo je jasno da će radna poseta vinogradu biti nesvakidašnja jer su u ekipi radnika bili ljudi različitih uzrasta i obrazovanja, intelektualci i direktori pojedinih ustanova i firmi. Međutim, svi radnici ukrcali su se u traktorske prikolice i zaputili se u nešto više od polučasovne vožnje do odredišta, gde je već pripremljen štimung za rad uz miris roštilja za sremački doručak, ali i neizbežna čašica lozove rakije za dobrodošlicu.

Gazda vinograda, vlasnik vinarije Sava Jojić pozdravio je berače, kojih je juče bilo oko 120 podelio par uputstava o upotrebi makaza i noža prilikom skidanja grozdova, a zatim su radnici preuzeli opremu za brađe grožđa i plastične gajbe i krenuli u posao.  Ritam su davali tamburaši svirajući, za početak, vinske pesme, pa kako je vreme odmicalo širio se repertoar, ali i kilogrami obranog portugizera. A berači sa takmičarskim duhom bili su dodatno motivisani nagradama koje su pripremljene za one koji naberu najvežu količinu grožđa za 15 minuta.

„ Lepo je znati da bereš grožđe koje će završiti u vinu i učestvovati u svemu tome. Ko zna, možda baš se zalomi da od grožđa koje sam nabrao to vino završi i u mojoj čaši za koji mesec - kaže nam jedan Beograđanin, veteran među turistima-beračima koji obilazi vinske regije po Srbiji, ali mu je ovo prvi put da posećuje sremski vinograd.“

Dok su se neki zadovoljili punjenjem jedne gajbe, neki su se udružili, uzeli više posuda za grožđe pa je pobednička ekipa za 15 minuta uspela da nabere čak 78 kilograma, dok je drugoplasirana ekipa nabrala 76,6 kilograma.


Toplo sunce više alkohola

Sava Jojić ukazuje da to što je ovo leto obilovalo suncem i bilo veoma toplo ne znači i da će vino ovogdišnje berbe biti kvalitetnije od prošlogodišnjeg.

„Ono što sigurno znamo je da nam je prinos skoro 30 odsto manji od prošle godine. Vina će možda imati malo više alkohola, a malo manje fenolnih mirisa. Jer zbog tako visokih temperatura fotosinteza je isforsirala stvaranje šećera, ali ono fenolno zrenje, ono zrenje koje daje mirise je nešto sporije. Ono se odvija preko korena. A zemlja ne može tako brzo da se greje kao vazduh. Tako da ne moslimo da će zbog toplog leta vina biti nešto bolja, ali će možda imati malo više alkohola“, navodi vlasnik vinarije „Mačkov podrum“.


Pobednici su dobili vinsku nagradu, a sve radnike čekao je paprikaš, uz tamburaše i vino.

Sava Jojić navodi da je vinarija „Mačkov podrum“ počela ovakve berbe da organizuje od 2010. godine kada su za prijatelje vinarije ostavili deo vinograda pod pino noarom za poznu berbu, a u godinama koje su usledile osmišljavan je program berbe, pa se tako na ovoj poslednjoj sabralo više od stotinu ljudi.

„Od 2010. godine nije se promenio organizator berbe ni harmonikaš koji, evo svira i ovu godinu - uz osmeh priča Jojić. - Popunjavamo program da ljudima bude ispunjeno vreme, jer smo iz iskustva videli da nije rešenje dovoljno dovesti ljude da samo jedu i piju. Treba im dati i neke sadržaje pa sada upražnjavamo takmičenje u branju, a želimo da dodamo još sadržaja. Mislili smo da organizujemo i recitovanje pesama, ali ćemo to iduće godine.“

On navodi da su na potesu Budakovca pre Drugog svetskog rata masovno sađeni vinogradi i da je tada na ovom području bilo pod vinskim voćem oko 1.200 hektara, a sada je to mnogo skromnije i imamo oko 250 hektara pod grožđem. Ipak, raduje ga veliki odziv ljudi koji su došli da uživaju u prirodi i osete atmosferu berbe fruškogorskih vinograda. Među njima je bio predstavnik švedske turističke agencije koji želi da dovodi goste u Irig i ugovorene su i prve posete gostiju iz Švedske koji će doći u berbu. Takođe, poslovni partner iz Švajcarske došao je da vidi vinograd i uključio se u berbu.

„ Zadovoljstvo je kada imamo tako jednu veliku lepezu različitih ljudi. Ali jedno za sve njih je zajedničko - ljubav prema prirodi, ljubav prema vinogradu i ljubav prema vinu. Ali prvenstveno ljubav prema prirodi. Jer ljudi žele za izađu u prirodu. Mahom su ovde ljudi iz velikih gradova koji žive u „golubarnicima“, odnosno stanovima u zgradama, a ovo je sjajan prostor, hladovina i prijatno vreme bez kiše. Postoji velika mogućnost da se ljudi razmahnu. Ništa ovde nije čvrsti protokol, ko hoće da bere nek bere, ko neće ne mora, ko hoće da peče kobasicu nek peče, a ko neće mi ćemo mu ispeći. Želimo da se ljudi budu ležerni i da uživaju“, zaključio je Sava Jojić.

A. Savanović

Foto: Filip Bakić

Autor:
Pošaljite komentar
Poranila Karlovačka berba: Grožđebal od 8. do 10. septembra

Poranila Karlovačka berba: Grožđebal od 8. do 10. septembra

05.08.2017. 12:32 12:37