FESTIVAL HRANE PRVI PUT U BEOČINU Gastromit fest okuplja slavne kuvare i smokere; Od svinjskih rebaraca do pilećih krilaca
BEOČIN: Prvi festival hrane „Gastromit fest” biće održan u subotu i nedelju, 28. i 29. oktobra, na platou kod Sportskog centra u Beočinu. Za posetioce će tokom dva dana od 15 sati hranu pripremati kako mali lokalni proizvođači, tako i vrhunski kuvari sa međunarodnim iskustvom.
Organizatori najavljuju i otvaranje najveće pušnice, ili kako organizatori kažu, najvećeg smokera na Balkanu, a u pripremi će biti oko 150 kilograma mesa.
U subotu je takmičenje u pripremi dimljenih svinjskih rebaraca i pilećih krilaca, a učesnici će hranu pripremati u smokerima i najmodernijim roštiljima što je, kako organizatori navode, prilika da se šira publika upozna sa ovim načinom pripreme hrane. Očekuju se i ekipe iz susednih država dok će uzorke hrane ocenjivati međunarodni žiri.
U festivalskom programu učestvuju slavni kuvari Jordan Nastanović, Hadži Saša Mišić, Dragiša Stefanović Gile i Goran Radivojević. Drugi festivalski dan rezervisan je za „nedeljani ručak“ koji spremaju kulinarske zvezde, ali i amateri, tu je i prodajni bazar hrane i pića, oko 20 vrsta zanatskih piva kao raznovrsna ponuda vinarija iz Srema.
Reč je o novoj manifestaciji koju uz podršku Opštine Beočin i Turističke organizacije priprema Centar za razvoj turizma i očuvanje sela, sa ambicijom da se ustali.
S. K-č