Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Druženje i gurmanluk jači od vetra

07.02.2023. 12:47 12:48
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Miris pečenih kobasica i slanine, muzika i mnogo dobrog raspoloženja obeležili su nedelju u Polojskoj šumi kod Bačke Palanke, gde je održan Festival domaćih kobasica, kulena i slanine.

Mnogobrojni gosti, takmičari, organizatori, kao i žiri, bili su zadovoljni posetom, kvantitetom i kvalitetom suhomesnatih đakonija i celokupnom atmosferom 61. izdanja tradicionalne „Kobasicijade“.

Žiri u sastavu Miroslav Popin, Mile Ristić i Sava Borocki, ocenjivao je 64 uzorka kobasica, 53 uzorka kulena i 32 uzorka slanine. Prvu nagradu za najbolju domaću kobasicu dobio je Jovan Molnar, lanjski šampion. Drugo mesto zauzeo je Slobodan Gajić, a treće Petar Lazin, svi iz Bačke Palanke. Najbolji domaći kulen ove godine napravio je Branko Rauza iz Silbaša, koji je na ovom festivalu već osvajao nagrade u drugim kategorijama, treće mesto je odneo Vladimir Dudaš iz Bačkog Petrovca, još jedan veteran ovog takmičenja, dok je pehar za drugo mesto ostao u rukama organizatora da sačeka takmičara koji je „Kobasicijadu“ napustio pre dodele nagrada. Kada je u pitanju najkvalitetnija domaća slanina, prvo mesto je zauzeo Željko Nemeš iz Petrovaradina, drugo mesto osvojio je Sava Dimitrijević iz Bačke Palanke, a treće Ivan Hornjaček iz Čelareva.

Posebno priznanje organizatora dobio je član žirija, veterinar Mile Ristić, koji ove godine proslavlja 90 godina života i preko 40 godina kako je deo ovog festivala. Priznanje, kao zahvalnost što već godinama prati ovu manifestaciju, dobio je i poznati novinar i autor čuvene emisije „5kazanje“, Bora Otić. Ceo deogađaj bio je i humanitarnog karaktera, gde je svoj „Čarobni pasulj“ kuvao bačkopalanački humanitarac Ilija Jovkić, a novčani prilozi su bili namenjeni Udruženju MNRO.

Vruć pasulj, slanina i kobasice, kao i pokoja čašica rakije ili vina, bili su idealni da ogreju goste koje hladan vetar nije štedeo u nedelju u Polojskoj šumi. Ipak, ni vetar ni niske temperature nisu poremetile dobru atmosferu, ispunjenu uživanjem u dobroj hrani i druženju.

- Nikada nije bilo prekida u organizaciji ove manifestacije, sem jedne godine zbog pandemije – kazao je Dušan Grubor, jedan od organizatora. – Ovde je drugačija atmosfera nego u gradu, priroda Polojske šume je posebna, ima posebnu lepotu, te su ljudi raspoloženi, deca se igraju. Rado nam dolaze i gosti iz udaljenih krajeva. Ovo je prilika i da ljudi izađu iz kuće, da se osveže na čistom vazduhu i da se druže i šetaju. Drago nam je da dolaze mlađi ljudi, koji će jednog dana i preuzeti organizaciju, dok ćemo mi stariji, biti tu da pomognemo.

Tekst i foto: T. Pačić

Piše:
Pošaljite komentar