DRAGANA ŽIVANOV POSLE RADA U „AGROŽIVU” OTIŠLA U INOSTRANSTVO U Finsku je odvela ljubav, a onda je tamo napravila sjajnu karijeru
ŽITIŠTE, ZRENJANIN: Dragana Živanov ima 43 godine, rođena je u Zrenjaninu, detinjstvo i jedan deo života za koji je vezuju najlepše uspomene provela je u Žitištu, a danas živi i radi u Finskoj.
Završila je OŠ „Sveti Sava” u Žitištu i Srednju hemijsku školu u Zrenjaninu, a školovanje je nastavila na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, na smeru inženjer hemijske tehnologije. Bila je dobar student i nakon završetka studija zaposlila se u „Agroživu”, gde je provela oko 12 godina kao kontrolorka kvaliteta u proizvodnji, a istovremeno i kao HACCP sistem administrator. Zbog potreba firme, prošla je i brojne kurseve iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane.
A u Finsku, Draganu je odvela ljubav, i to sredinom 2017. godine. Njen suprug, poreklom iz Požarevca, već je živeo u toj zemlji. Kaže da joj je isprva bilo jako teško, pre svega zbog nepoznavanja jezika, ali je suprug bio tu da pomogne da se odradi sve kako treba.
– Pola godine nakon dolaska uključena sam u program integracije i moje je bilo samo da sledim instrukcije koje dobijam od finske nacionalne službe za zapošljavanje. Za nju sam od starta bila dobar kandidat, kome je trebalo pružiti što bolju obuku za finski jezik jer su na osnovu moje radne biografije procenili da imam potencijale za dobro radno mesto – navodi Dragana Živanov.
Bila je napredna na kursevima učenja jezika. Dobila je i mini nagradu po završetku obuke, a proglašena je i za najboljeg učenika, na odseku za strance koji su učili jezik.
– Firmu u kojoj danas radim upoznala sam još u procesu integracije, dok sam učila jezik. Provela sam u njoj mesec dana, kad finski praktično nisam govorila – navodi ona i dodaje da je godinu dana radila u proizvodnji.
Firma se, inače, bavi preradom sireva i proizvodnjom veganskih proizvoda. Nakon godinu dana ukazala joj se prilika, jer je žena koja je radila u razvoju odlučila da promeni radno mesto. Pozvali su Draganu i ponudili joj posao.
– Bila sam skeptična, plašila sam se najviše zbog jezika, jer ta pozicija uključuje intenzivnu komunikaciju sa eksternim stranama, kako na finskom, tako i na engleskom jeziku. Veoma brzo, dok sam još bila na probnom testu, lansirala sam moj prvi proizvod, puding od indijskog oraščića sa ukusom slanog karamela – „Clean label” linija. Za njim su samo sledili drugi proizvodi. Za dve godine, koliko sam u sektoru razvoja, na tržište Finske plasirano je oko deset proizvoda po mojoj recepturi – priča Dragana.
Kako je uglavnom radila vegansku liniju, Dragana se trudila da proizvodima da inovaciju.
– Najzahtevniji projekat je bio veganski proteinski puding. Taj projekat je rađen godinama unazad sa slabijim rezultatima. Moram da se pohvalim da sam uspela da završim, naizgled, nemoguće. I to je upravo jedan od tri proizvoda koji se u Lidlovoj konkurenciji plasirao u finale finskih noviteta za 2023. godinu, zajedno uz „Cashew” parmezanom, veganskom alternativom za sir, i „Cashew” umakom sa cipotle paprikom. Za ova tri proizvoda postoji i mogućnost izvoza na tržište EU, a takmičenje je još u toku – objašnjava ona.
Kako kaže, za nju kao tehnologa – inženjera razvoja proizvoda nema veće satisfakcije nego kada forma dobije suštinu, a ljudi je zavole.
Ž. Balaban
Foto: privatna arhiva