Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dani tiske ribe u Adi: Najbolje se krčka i prži iz ljubavi 

01.09.2019. 10:16 19:34
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

ADA: Spisak gurmanluka koji se mogu spravljati od ribe upecane u reci Tisi prilično je dug, a uživanje u njihovom konzumiranju zna da potraje naročito na “Danima tiske ribe”, manifestaciji koja je drugi put upriličena u Adi.

Hladovina Rekreacionog parka “Adica” bila je idealno mesto da se na okupu nađe čak 189 ekipa iz pet zemalja: Ukrajine, Slovačke, Rumunije, Mađarske i Srbije, kroz koje Tisa teče, dok ne stigne u zagrljaj Dunavu.

Svi se slažu da se čorbe i paprikaši najbolje krčkaju u bogračima, ili peku riba i drugi mezetluci na roštilju, ako je uz dobro druženje i iz ljubavi, ali napominju da na odmet nije i rivalstvo za prestiž. Rivale je nadmašio Rihard Požar iz Čoke, osvojivši veliki prelazni pehar, ali bilo je pehara raznih fela, koje su poneli i drugi majstori u spravljanju raznih gurmanluka. 

Cilj manifestacije koju je organizovalo ađansko Udruženje građana čuvari prirode “Belorepan” je da se afirmišu potencijali reke Tise od njenog izvora do ušća. Zamenik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine dr Slobodan Puzović naglašava da se dolini reke Tise poklanja dužna pažnje i da je veoma bitna prekogranična saradnja, da se reka zajedno čuva, jer donosi mnogo blagodeti, od vode za piće i navodnjavanje i snabdevanja ribom.

Senćanin Branko Mataruga i njegova družina poneli su priznanje za najuređeniji štand, ali i za neobično punjenu štuku sa pečenim terpanima, patuljastim somčićima koji su pečeni na dva načina, a sve ukrašeno na drvenom talu. Jedni terpani su pohovani, a drugi pečeni na palminom ulju. Branko nije otkrivao odakle je stiglo palmino ulje, ali je štuka ulovljena na Tisi, a za pojačanje perkelt je kuvao od ćurećih bubaca, a pozlatila mu se i rakija.

Mi ribari s Tise poznati smo po tome što pravimo razne specijalitete od ribe. Bez riblje čorbe se ne može, a ova punjena štuka je nešto posebno, jer za punjenje umesto pirinča koristim kuvani proso, a tu je dimljena slanina i još poneke špecije. Trudimo se da što više vrsta ribe prezentujemo, da se ne zaboravi da su ljudi kraj Tise nekada jeli dosta ribe. Iz godine u godinu ribe je sve manje u Tisi, ne zbog toga što je mi ribari izlovimo, jer su ribari postojali od davnina, međutim, nije bilo toliko zagađivača, objašnjava Mataruga, kome pripomažu supruga Andrea Horvat, kum Bela Sabolčki i kumica Anastazija Sedlar Sabolčki.

Povrh ribljih specijaliteta koje su oni na licu mesta spravljali posebnu poslasticu napravila je Brankova ćerka Jela Popadić, žiteljka Mokrina. Torta je imitacija jezera, u čamcu ribar zabacio udicu i već ulovljeni šaran.

Pripremili smo se dobro, pa pečemo fašir od ribe. Riba se skuva, očisti se od kostiju, samelje, doda malo slanine i začina, ukus se malo popravlja dodatkom limuna, pa eto našeg specijaliteta zbog kojeg nas svi hvale. Pored fašira pečemo terpane, karase i drugu ribu. Prošle godine moj prijatelj Deneš Kenjereš je bio ukupni pobednik na manifestaciji, osvojio je veliki prelazni pehar, ali je ovog puta sprečen da učestvuje. Vratio sam prelazni pehar za Adu, a ako ga ne osvojim neka ga ponese neko ko zasluži, kaže Ištvan Feješ iz Martonoša, u kulinarskim krugovima poznat po nadimku Flenko.

Katalin Hulo iz Ade smatra da zna dobro da začini riblju čorbu u bograču.


Kuvanje čorbe na solarnu energiju!

Da se riblja čorba može krčkati u bograču i bez potpaljene vatre potvrdio je Danijel Bukta iz Mola, koji je čorbu kuvao sunčevom energijom uz upotrebu solarne parabole. Za mnoge je delovalo nestvarno, ali Danijel je čorbu skuvao.

Moja čorba se kuva malo duže nego pomoću vatre, nergde oko tri sata, ali je isto tako ukusna. Prednost je što ne treba ložiti i druženje je bez dima, veli Bukta. 


Volimo da vreme provodimo kraj Tise. Volimo reku i sve što nam pruža. U bograč ide sve samo domaće, voda, dobra riba, crni luk, so i začinska paprika, a potrebno je da se kuva pola sata - kaže Katalin.

Kad se onomad takmičilo u kuvanju riblje čorbe na “Molskim danima na Tisi”, Stevan Vorgić iz Sente je sa svojim momcima najbolje začinio kotlić. Vorgić smatra da je u Molu značajnija pobeda nego u Adi, pošto mu je u srcu Mol jer mu je mati poreklom iz ovog mesta i tamo je kod dede i babe proveo detinjstvo.

U Adi kuvam za društvo i uopšte nije bitan rezultat, a prijavio sam se u tri kategorije: kuvanju riblje čorbe, gotovog jela i rakije, pa šta bude. Rivalstvo između Ađana i Molaca je oduvek prisutno, “Centrala” u Molu je bila centar sveta, a kada su srušili “Veneciju” na obali Tise tri meseca sam nosio crni flor, jer je to bila najlepša bašta ikada napravljena na Tisi. Dosta sam vezan i za Bački Monoštor uz Dunav, ali Potisje je posebna kategorija, jer je Tisa mirna reka, ljudi su drugačiji, a i riba koja se ulovi i sprema na Tisi je mnogo bolja nego na Dunavu, uveren je Vorgić.

Organizatori iz Ade su za ocenjivanje raznovrsnih gurmanluka formirali čak tri žirija, plus je posla bilo i na ocenjivanju stotinak vrsta rakije, gde je apsolutnu pobedu odnela viljamovka Pecare “Braća Kravić” iz Velebita. Majstor kulinarstva Ivan Terek iz Sombora kaže da članovima žirija nije ni malo lako da ocene tako širok izbor čorbi, paprikaša i ribe na sve moguće načine.

Tekst i foto: Milorad Mitrović

Projekat „Javni interes u opštini Ada“ realizuje DVP produkcija, a sufinansira opština Ada. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Piše:
Pošaljite komentar
U nedelju u Adi riblje kulinarske čarolije

U nedelju u Adi riblje kulinarske čarolije

23.08.2019. 08:56 08:59
U Adi kuće za mlade parove koji ostaju

U Adi kuće za mlade parove koji ostaju

21.08.2019. 13:33 13:34