Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dani grožđa u Banoštoru: Potekle prve kapi sremačkog nektara

03.09.2017. 09:02 09:07
Piše:
Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

NOVI SAD: Uz zvuke tamburaškog orkestra KUD-a “Brile” iz Beočina i defile učesnika berbe, počeli su banoštorski Dani grožđa u centru ovog fruškogorskog sela. Ubrzo je usledio prikaz tradicionalnog načina prerade grožđa, te su na radost posetilaca potekle i prve slatke kapi  sremačkog nektara.

Banoštor obeležava 21. godinu Dana grožđa, a slavi tako što su naši Banoštorci složni, radni i vredni, istakao je predsednik Mesne zajednice Banoštor Radivoj Rakić.

Kako je dalje kazao, ove godine grožđe je ranije sazrelo, pa je berba došla ranije, vinari su u velikom poslu, dobra je slast, biće dobrog vina.  

Duga je tradicija proizvodnje vina u Banoštoru, a samim tim i grožđa.

Tamo trenutno ima devet registrovanih vinarija, što znači da od 750 stanovnika, “po glavi” ima 1.000 litara vina.

Vinogradi se prostiru na oko 200 hektara sa tendencijom nove sadnje i novih hektara. Od sorti koje se u Banoštoru gaje, najrasprostranjeniji je italijanski rizling, zatim šardone, razne druge vrste belih pinoa, a od crnih sorti kaberne sovinjon i merlo.

Ove godine grožđe je, kažu, izuzetno slatko, a suša je pogodovala vinogradima, te su neke sorte već obrane (neoplanta i šardone). Rod je nešto manji usled izmrzavanja, za oko 20 odsto u odnosu na lane. Koja vinska sorta je favorit ove godine, još je rano reći. Čeka se sledeća berba, a za dvadesetak dana rezultat će biti poznat.

Vinski podrum “Prekogačić” u Beočinu datira iz 1890. godine, a vinograde smo nasledili od pradede, priča Petar Prekogačić (24), na kojeg je podrum registrovan otkako je postao punoletan. Kako dodaje, podrum su sredili, posao razradili.

U podrum trenutno može da stane oko 15 do 20 hiljada litara vina. Od belih sorti grožđa imamo “Italijanski rizling”, a od crnih “Probus”, “Vranac” i ove godine smo napravili malo “Bermeta”. Od rozea imamo “Hamburg”. Ovde smo izložili “Probus” i “Vranac” od crnih, a od belih “Italijanski rizling”. Cena litra u rinfuzi je 250 dinara, a u staklenim flašama 400, bez obzira na to koja je sorta u pitanju, priča ovaj vinar.

Pored vina, prodajemo i rakiju od dunje, kajsije i šljive. Nekoliko godina učestvovali smo na “Interfestu” u Novom Sadu, a u Banoštoru smo sigurno 10. put. Obično prodamo više grožđa, nego vina, zaključuje Prekogačić.

Vina u okviru banoštorske manifestacije na Trgu vina izložilo je 12 vinarija, a svoje proizvode 13 izlagača.

Posetioci imaju priliku da obiđu mini privredni sajam u okviru kojeg se predstavilo devet izlagača.

Rukotvorine i kulinarski specijaliteti osam udruženja žena daju manifestaciji posebnu draž.

Pokrovitelji manifestacije su opština Beočin i Savet MZ Banoštor.

Po rečima meštana, Banoštor je jedno od najbogatijih vinskih područja sa isto tako bogatom turističkom ponudom, te ovde važi izreka “Ko jednom dođe, tu i ostane!”.

B. Pavković

Piše:
Pošaljite komentar
Poranila Karlovačka berba: Grožđebal od 8. do 10. septembra

Poranila Karlovačka berba: Grožđebal od 8. do 10. septembra

05.08.2017. 12:32 12:37