Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BRILJIRALI MILANA I MIHAJLO Blistava bronza u rukama naših kuvara u Italiji

28.02.2025. 11:59 12:12
Izvor:
Dnevnik
Зрењанин
Foto: privatna arhiva

ZRENJANIN: Milana Čugalj je, kao članica Kulinarske federacije Srbije, briljirala na prestižnom takmičenju „Global Chefs Challenge Semi - Finals & Grand Prix” u Riminiju.

Sa svojim pomoćnikom Mihailom Malbašom, Milana je nastupila u kategoriji „Global Vegan”. Pripremili su predjelo i glavno jelo i za ono što su poslužili dobili su bronzanu medalju.

- Uživali smo u kreiranju recepata i u pripremi hrane. Trudili smo se da uskladimo nutritivne i energetske vrednosti sa eksperimentisanjem u molekularnoj gastronomiji. Takođe, veoma smo se trudili da u pripremi imamo što manje otpada, jer nam je to imperativ, da poštujemo namirnice, da ih pripremamo bez ostataka i bez bacanja – kaže Milana Čugalj.

Ona i njen pomoćnik Mihailo za predjelo su servirali zelenu tartaletu punjenu ukiseljenom cveklom i kremom od napitka od pečenog indijskog oraha uz dodatak narandže. 

- Na tartaletu smo postavili disk od cvekle, svež nar i klice cvekle. Pored toga, pripremili smo krambl od spiruline, na koji smo servirali sorbet od krastavca, zelene jabuke i mente. Trudili smo se da ostvarimo sto posto iskorišćenje namirnica, pa smo višak cvekle, koji je ostao nakon što smo je oblikovali za ukiseljavanje, iskoristili na dva načina, kao sok za izradu diska i kao prah koji smo posuli preko tartaleta - objašnjava Milana.

Зрењанин
Foto: privatna arhiva

Kao glavno jelo, poslužili su briket od šarene kinoe i crvenog sočiva, preko kojeg je bio serviran sos na bazi tamnog povrtnog fonda i soja sosa, kreiran tehnikom reverzne sferifikacije, koja omogućava formiranje mehurića s tečnom jezgrom i gelastim omotačem. 

- Pored toga, servirali smo čaj pripremljen od četiri vrste lekovitih gljiva (sunčanica, šitaka, carska gljiva i vrganj) i pet vrsta lekovitih bilja (neven, zova, kamilica, hajdučka trava i žalfija), od kojeg je dodatno napravljena i pena. Pečurke iz čaja iskoristili smo za pripremu duxellesa, kojim je punjena pečurka smrčak. Na tanjiru se našla i pločica od palente, te sveži segment od daikon rotkve, kruške i belog grožđa, povezan čia semenkama i semenkama lana. Za dodatak blage pikantnosti, servirane su klicama slačice, a jelo je zaokruženo sa uljem od žalfije - ističe Milana.

Kompleksnim i inovativnim jelima, tim iz Srbije, sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, osvojio je na ovom prestižnom takmičenju bronzanu medalju. Zanimljivo je da ni Milana ni njen pomoćnik Mihailo nisu vegani.

- Nismo vegani i samim tim izazov je bio veći. Ali, kao i inače, volim izazov, volim nešto novo i drugačije, nešto što mi nije poznato. Volim i da se takmičim. Ne samo zbog pobede ili nagrade, nego zato što su takmičenja prilika da upoznam trendove, kolege, da vidim šta drugi rade. Kad stigne nagrada, zadovoljstvo je veće - naglašava Milana Čugalj.

Ž. Balaban

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar