Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BAKA IZ ČENTE NEKADA VOZILA KAMION SADA UZGAJA BUNDEVE Ovo je recept za njen specijalitet od ludaje (FOTO)

04.12.2023. 08:36 09:00
Piše:
Foto: L. Radlovački

Na Zrenjaninskom putu bb u Čenti, ubrzo nakon što se pređe most preko Karaša iz pravca Beograda ka Zrenjaninu, s desne strane vas dočekuje nesvakidašnji, ali zapravo veoma autentičan prizor – stara zaprežna kola na kojima se nalazi desetak sorti bundeva – raznih boja, veličina i oblika.

I sve su iz „bašte” Milane Milićev, osamdesettrogodišnje bake koja je, po završetku „kamiondžijske” karijere još pre 40 godina, počela da se bavi poljoprivredom, uzgajajući ludaje, lubenice, paradajz i još ponešto.



– Ove godine imamo dva i po vagona bundeve, to je 25 tona, što je strašno mnogo, puna tri dvorišta – kaže nam baka Milana, dok skriveni od kiše sedimo u garaži, čekajući da neko zastane i kupi koje kilo. – I dalje držim prošlogodišnju cenu od 80 dinara po kili, mada je sve poskupelo, a čujem da u Zemunu prodaju i za 150 dinara. Kod mene nema veze koja je sorta, da li je očišćena, sečena... Jedino tu može da se zaradi jer od pšenice nismo imali ništa, sve je potukao led, a od kukuruza i suncokreta nema zarade.

Ludaja, bundeva ili tikva, kako god je ko zvao, nije zahtevna za uzgoj, a ni kasnije kad dođe red da se koristi, budući da može dugo da stoji, a da ne istruli.

Ludaje se ne seju na velike parcele jer negde uspeju, negde ne, pa se seju na raznim delovima atara, ja ih imam na četiri njive. Bundeva može da uspeva samo ako nije mnogo peskovito i da nije mnogo vruće – veli naša sagovornica, dodajući da plod trpi i mraz do minus pet stepeni, što je pogodno za sušenje, a da je u ataru od nepogoda štite veliki listovi.

Baka Milana u ponudi ima desetak sorti tikava, ali najviše hvali autohtonu – lalinsku – sortu, koja je beličaste boje, najotpornija, idealna za slatke i slane recepte, a nakon što se načne, može da stoji u dvorištu ili terasi, prekrivena samo tankom krpom koja je štiti od muva. Ove godine je postavila i novi rekord – imala je bundevu tešku 70 kilograma!


Specijalitet kuće

Osim čuvenih bundevara, čorbi i potaža, baka Milana ima svoj specijalitet!

– Ja pravim ribice od bundeve. Isečem na sitne parčiće, stavim ih u vanglu, zatim šaka brašna, promešam, pouljim pleh i ravnomerno rasporedim komadiće, onda ih i od gore malo pouljim, pa stavim da se ispeku. Onda pospem cimet sa šećerom i vratim da se sve karamelizuje. Koga god sam naučila ovaj recept, niko više ne pravi pite, svi samo ribice – uzvikuje ponosna domaćica, ističići da se ovaj specijalitet priprema vrlo brzo i jednostavno.


– Nema u njoj mnogo vode, nije zalivana, nema veštaka, čista organska – kaže vitalna domaćica, te dodaje da su bele bundeve ujedno i najprodavanije, ali da su kupci zainteresovani za sve sorte. – Sad svi kupuju za bebe od šest meseci jer to je prva hrana, pa dolaze kod nas jer znaju da mi imamo organske ludaje.

Osim ludaja, na „štandu” porodice Milićev mogu se naći i livadski med, sok od paradajza, pasulj, kao i lubenica kad joj je sezona.

– Kad sam bila mlađa, sejali smo svega, a sad mnogo manje. Ove godine nisam ni obrala vinograd, dosta ima smrdibuba, kad istresem grozd, desetak ih ispadne, to nikad nije tako bilo. Možda ću morati pola da povadim – zaključuje naša sagovornica.

L. Radlovački

BONUS VIDEO

 

Piše:
Pošaljite komentar
ZAKUVAO ŠEF SALE Krem čorba od bundeve

ZAKUVAO ŠEF SALE Krem čorba od bundeve

03.12.2023. 13:00 15:06
EVO KOJU NAMIRNICU TREBA SEJATI, DOBRA CENA NA PIJACI Bundeve tamburice dušu dale za zaradu i bundevaru (foto)

EVO KOJU NAMIRNICU TREBA SEJATI, DOBRA CENA NA PIJACI Bundeve tamburice dušu dale za zaradu i bundevaru (foto)

30.10.2023. 09:14 09:50