Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ako se dobro čuva, domaćem maku nema ravnog

23.03.2021. 11:59 12:02
Piše:
Foto: pixabay.com

ARADAC: Nastavljajući porodičnu tradiciju, Jan Ondrejov iz Aradca svake godine povećava površine pod makom. Sa jutra, eventualno dva, na koliko su mak sejali njegovi roditelji, povećao je površine na pet, a planira da ovu kulturu poseje i na deset jutara.

- Mak je jedno vreme bio potisnut, ali mislim da je poslednjih godina ponovo zasijao starim sjajem. Ima dobru cenu i iako je ulaganje veće, veća je i zarada. Zato planiram da površine pod makom povećavam iz godine u godinu, a to mi nije jedini plan u vezi sa njim - priča Jan Ondrejov.

Pandemija i razna ograničenja naveli su Jana na ideju da mak ne prodaje na način kako ga je prodavao do pre godinu dana.

- Prodajem ga na pijaci i direktno proizvođačima kolača. Pandemija nas je u jednom trenutku zakočila. Zato sam rešio da mak koji proizvedem, sam i meljem, pakujem, vakuumiram i, naravno, brendiram. Planovi bi trebalo da se realizuju u najskorije vreme - ističe Ondrejov.

Tržište je preplavljeno uvoznim, nekvalitetnim makom, za koji se ne zna koliko je putovao, gde se i pod kakvim uslovima čuvao.

- Mak je uljarica i ukoliko se neadekvatno pakuje i čuva, vrlo brzo užegne. Zna da bude i gorak. Domaći mak je kvalitetniji i ukoliko se adekvatno čuva, nema mu ravnog. Time mislim da se bavim i da kupcima omogućim da kupe gotov kvalitetan proizvod – napominje naš sagovornik

Mak se inače seje u jesen i proleće. Jesenji je kvalitetniji, tamniji je, a prolećni je svetlije boje. Seje se običnim sejalicama. Preko zime se nadgleda, a najviše mu šteti golomrazica.

-Ukoliko nije nikao, mora se u proleće presejavati. Oko njega ima dosta ručnog, fizičkog rada, najviše oko plevljenja. Najveća opasnost maku preti od insekata, pa se mora raditi zaštita. Vrši se kad i pšenica, krajem juna i početkom jula. U zavisnosti od godine i vremenskih uslova, po jutru mak daje prinos od 200 do 500 kilograma - objašnjava Jan Ondrejov.

On ne seje samo mak, ali ga posebno voli jer, kako kaže, kad se pogleda ulaganje i zarada, vrlo je isplativ. Seje i pšenicu, kukuruz i, što je zanimljivo, suncokret za grickanje.

        Ž. B.

Piše:
Pošaljite komentar