Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Predsednik Vučić se obraća iz Tivta: ZA NAS JE VAŽNA SARADNJA U REGIONU Ne zanimaju nas izbori u Crnoj Gori

08.10.2024. 16:15 16:38
Piše:
вучић
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je iz Hamburga u Tivat gde učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni.

Domaćin samita Brdo-Brioni procesa je crnogorski predsednik Jakov Milatović, a plenarna sednica je počela jutros u zgradi Zbirke pomorskog nasleđa Porto Montenegra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom obraćanja medijima istakao da je razgovarao sa Jakovom Milatovićem.

- Kao domaćin je zamolio da mu vratim uslugu, za vreme kada je boravio u Beogradu, i zato ću se ja bez obzira na moju nameru, ostaviti u prošlosti neke stvari. Srbija je jedina tema, i njen vožd, pod navodnicima, sam ja, svakim danom godinama... To govori o nedostatku sopstvenih tema, o tome kako neki misle da je to uvek dovoljan razlog napasti mene, ili Srbiju, a da prva i druga familija ostanu ma vlasti. Dalje u to ne bih ulazio... Šta je to Srbija učinila Crnoj Gori, je l' glasala negde da im sae uzme 14 odsto teritorije? Je l' Srbija poštuje norme, je l' Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuju Rezoluciju 1244? - rekao je Vučić.

 

Vučić o Svetozaru Maroviću i izbornom turizmu
 

Na pitanje da li će Svetozar Marović na kraju ostati u Crnoj Gori, Vučić kaže da ne razume deo pitanja oko državljanstva.

- Državljanstvo Srbije je divna stvar, i lepa stvar. Nekima smeta što Srbi iz regiona žele da imaju državljanstvo Srbije. To se dogovorite sami sa sobom, ne smeta vam ni američko, ni albansko državljanstvo. A što se tiče izbornog turizma, lep vam je turizam, kažete pišu to u BiH. Piše i na tarabi, pa se niko ne zaleće. To stalno govore u BiH, posebno za Srebrenicu, pa svaki put ubedljivo izgube. Mnogo turista mi Srbi imamo, samo kod vas nema turista. Hoćete da vam kažem ko je došao iz Bruklina da glasa za nezavisnost. Iljma Prekazi, nikada nije videla Crnu Goru, a došla da glasa za nezavisnost. A smetaju vam Srbi sa srpskim državljanstvom. Jeste li mislili da ćete da me uplašite. Pa ja to trpim svaki dan, ja imam ceo NATO nad glavom, menjam im rezolucije, a mislite da se vas plašim - naglasio je on.

Vučić je zamolio da nam manje šalju škaljarce i kavčane, i da ćemo se onda lako dogovoriti o svemu ostalom.

- Nek rade ovde, gde su i nastali. Samo da ne dolaze u Beograd. Ostavljaju mrtve za sobom, siguran sam da ćete se vi izboriti sa svime - kaže on.

Predsednik na pitanje o mešanju u izbore u Crnoj Gori
 

Vučić kaže da nije imao pojma ni ko učestvuje na izborima u Crnoj Gori, i da su mu Mandić i Knežević prijatelji.

- Čak se ni u beogradskim medijima nije time bavio. A beogradski izbori su u Crnoj Gori izgledali tako što je bilo na desetine prljavština protiv SNS u crnogorskim medijima. I svaki put kad kažete da se neko upliće, ustvari vi to radite. Nas ne zanimaju lokalni izbori u Crnoj Gori, nas samo zanima da imamo poštovanje kakvo vi imate kod nas - naglasio je on.

Ističe da je Srbija samostalna zemlja, kojoj niko ne može mejlom da diriguje kako će da glasa i za šta će da glasa.

- Kažete da se mešam i pretim time što kažem da ne znate da sklopite koaliciju. Pa čitam vaše novine. Na celoj strani ili dve je bio tekst protiv mene, uz mnogo laži. Od toga kako nam je nastajala partija. Pa zar vas malo nije stid zbog toga - pitao je Vučić.

Naglašava da mnogo voli Crnu Goru, samo ne razume one kojima je Srbija jedina meta.

O optužbama Miroslava Aleksića i napada iz Crne Gore
 

O optužbasma Miroslava Aleksića da vladajuća većina sabotira sednicu o litijumu, predsednik je pitao:

- Kako bre, eno ih svi u sali. Dali im kvorum jutros, kada ih je bilo 50 u sali.

A što se tiče pitanja o Crnoj Gori, Vučić kaže da je razgovarao sa Milatovićem.

- On je kao domaćin zamolio da mu vratim uslugu za vreme kada je boravio u Beogradu, kada sam mislio da je važno da budemo svi u Beogradu za vreme Open Balkana. Zato ću ja ovog puta ostaviti Mila Đukanovića u prošlosti, neću sada odgovarati. Srbija je jedina tema, i njen vožd, a to sam ja, svakog bogovetnog dana bez prestanka. To govori o nedostatku sopstvenih tema, nekima je to dovoljan razlog da napadnu predsednika Srbije, a da prva i druga familija ostanu na vlasti. Dalje u to ne bih ulazio - kazao je on.

Zapitao je i šta je to Srbija uradila protiv Crne Gore.

- Jesmo li mi uzeli 14 odsto teritorije Crne Gore, ili glasali za to. Mi poštujemo sve norme međunarodnog prava, a nas stalno optužuju za teritorijalne pretenzije. Nas to ne zanima. Sami ste se odvojili 2006. godine, mi smo rekli u redu je. Vaša slobodna volja. Nismo samo očekivali da priznate nezavisnost Kosova. Sada hoćete da se okrenete budućnosti. Hoćete li to reći sutra Ukrajincima u Dubrovniku - pitao je Vučić.

Kaže da su spremni da do poslednjeg Ukrajinca brane Ukrajinu, a da su svi opet ljuti na Srbe.

- Jel srpska mafija ubija u Crnoj Gori, ili je to obrnuto? Možete da vodite hajku protiv mene koliko hoćete, ali istinu nećete zaustaviti. Činjenice ne možete zaustaviti, a one na geopolitičkom planu postaju sve bolnije. I vidim da ste oduševljeni u Crnoj Gori poseti predsednika Milanovića Donjoj Lastvi, želim da vas obavestim da ću posetiti srpski narod na teritoriji Crne Gore, i siguran sam da ćete podeliti oduševljenje, kao u slučaju Milanovića - kazao je on.

Nećemo biti džak za udaranje, iako želimo dobre odnose sa Crnom Gorom, istakao je Vučić.

- Mi nismo bezubi. To je moj odgovor onim medijima koji vode hajku. A ovim političarima iz prošlosti neću da se bavim, ispoštovaću molbu predsednika Milatovića - naglasio je predsednik.

O srpskom oružju
 

Na pitanje o slikama srpskog oružja na svetskim ratištima, predsednik kaže da nisu sigurno videli naše oružje.

- Dakle, niste videli oružje, već municiju. Municija nije oružje. Ja mislim da ste videli granate Slobode Čačak, ili granate većeg kalibra za tenkove i haubice. Niste videli oružje sigurno - kazao je Vučić.

On je naglasio da ne postoji nikakva republika Kosovo, ni po međunarodnom pravu, ni po Rezoluciji UN.

- Zamislite da ja vama govorim o republici Gusinje ili Pljevlja. Jesu to gradovi u Crnoj Gori, i ovo je deo Srbije. Ajte malo se upristojite, i ne prekidajte me. Ustanovili smo da ne podržavate Rezoluciju 1244 i Povelju UN. Ustanovili smo da podržavate secesionističke pokrete u Srbiji - kazao je predsednik.

Vučić je naglasio da smo uvek bili za slobodnu trgovinu i protok ljudi i kapitala, i da to nema veze sa statusom.

- Mi smo mala slobodarska zemlja, čuvamo svoje nebo, i ne izvozimo ništa ni u Rusiju, ni u Ukrajinu. Ima i na ruskoj strani naše municije, kao i na ukrajinskoj. Ima i u Sudanu, u Siriji... Mi to uvek izvozimo dozvoljenim end userima. Nekada je to SAD, nekada Češka, nekada Španija. Da li one to posle šalju nekome, to je njihova stvar. Srbija će ljubomorno čuvati svoju neutralnost, mnogo energije treba za to. Ali srpski narod je uvek čuvao svoju teritoriju i nebo, i tako će uvek biti - kazao je predsednik.

On se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, i rekao da se nada da će Srbija i Crna Gora napredovati zajedno.

Izvor:
Pink.rs/Kurir.rs
Autor:
Pošaljite komentar