scattered clouds
21°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Председник Вучић поручио из Тивта: ЗА НАС ЈЕ ВАЖНА САРАДЊА У РЕГИОНУ Не занимају нас избори у Црној Гори

08.10.2024. 16:15 20:10
Пише:
вучић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник Србије Александар Вучић стигао је из Хамбурга у Тиват где учествује на самиту Процеса Брдо-Бриони.

Домаћин самита Брдо-Бриони процеса је црногорски председник Јаков Милатовић, а пленарна седница је почела јутрос у згради Збирке поморског наслеђа Порто Монтенегра.

Председник Србије Александар Вучић је приликом обраћања медијима истакао да је разговарао са Јаковом Милатовићем.

- Као домаћин је замолио да му вратим услугу, за време када је боравио у Београду, и зато ћу се ја без обзира на моју намеру, оставити у прошлости неке ствари. Србија је једина тема, и њен вожд, под наводницима, сам ја, сваким даном годинама... То говори о недостатку сопствених тема, о томе како неки мисле да је то увек довољан разлог напасти мене, или Србију, а да прва и друга фамилија остану ма власти. Даље у то не бих улазио... Шта је то Србија учинила Црној Гори, је л' гласала негде да им сае узме 14 одсто територије? Је л' Србија поштује норме, је л' Црна Гора поштује? Па што не поштују Резолуцију 1244? - рекао је Вучић.

 

Вучић о Светозару Маровићу и изборном туризму
 

На питање да ли ће Светозар Маровић на крају остати у Црној Гори, Вучић каже да не разуме део питања око држављанства.

- Држављанство Србије је дивна ствар, и лепа ствар. Некима смета што Срби из региона желе да имају држављанство Србије. То се договорите сами са собом, не смета вам ни америчко, ни албанско држављанство. А што се тиче изборног туризма, леп вам је туризам, кажете пишу то у БиХ. Пише и на тараби, па се нико не залеће. То стално говоре у БиХ, посебно за Сребреницу, па сваки пут убедљиво изгубе. Много туриста ми Срби имамо, само код вас нема туриста. Хоћете да вам кажем ко је дошао из Бруклина да гласа за независност. Иљма Прекази, никада није видела Црну Гору, а дошла да гласа за независност. А сметају вам Срби са српским држављанством. Јесте ли мислили да ћете да ме уплашите. Па ја то трпим сваки дан, ја имам цео НАТО над главом, мењам им резолуције, а мислите да се вас плашим - нагласио је он.

Вучић је замолио да нам мање шаљу шкаљарце и кавчане, и да ћемо се онда лако договорити о свему осталом.

- Нек раде овде, где су и настали. Само да не долазе у Београд. Остављају мртве за собом, сигуран сам да ћете се ви изборити са свиме - каже он.

Председник на питање о мешању у изборе у Црној Гори
 

Вучић каже да није имао појма ни ко учествује на изборима у Црној Гори, и да су му Мандић и Кнежевић пријатељи.

- Чак се ни у београдским медијима није тиме бавио. А београдски избори су у Црној Гори изгледали тако што је било на десетине прљавштина против СНС у црногорским медијима. И сваки пут кад кажете да се неко уплиће, уствари ви то радите. Нас не занимају локални избори у Црној Гори, нас само занима да имамо поштовање какво ви имате код нас - нагласио је он.

Истиче да је Србија самостална земља, којој нико не може мејлом да диригује како ће да гласа и за шта ће да гласа.

- Кажете да се мешам и претим тиме што кажем да не знате да склопите коалицију. Па читам ваше новине. На целој страни или две је био текст против мене, уз много лажи. Од тога како нам је настајала партија. Па зар вас мало није стид због тога - питао је Вучић.

Наглашава да много воли Црну Гору, само не разуме оне којима је Србија једина мета.

О оптужбама Мирослава Алексића и напада из Црне Горе
 

О оптужбасма Мирослава Алексића да владајућа већина саботира седницу о литијуму, председник је питао:

- Како бре, ено их сви у сали. Дали им кворум јутрос, када их је било 50 у сали.

А што се тиче питања о Црној Гори, Вучић каже да је разговарао са Милатовићем.

- Он је као домаћин замолио да му вратим услугу за време када је боравио у Београду, када сам мислио да је важно да будемо сви у Београду за време Опен Балкана. Зато ћу ја овог пута оставити Мила Ђукановића у прошлости, нећу сада одговарати. Србија је једина тема, и њен вожд, а то сам ја, сваког боговетног дана без престанка. То говори о недостатку сопствених тема, некима је то довољан разлог да нападну председника Србије, а да прва и друга фамилија остану на власти. Даље у то не бих улазио - казао је он.

Запитао је и шта је то Србија урадила против Црне Горе.

- Јесмо ли ми узели 14 одсто територије Црне Горе, или гласали за то. Ми поштујемо све норме међународног права, а нас стално оптужују за територијалне претензије. Нас то не занима. Сами сте се одвојили 2006. године, ми смо рекли у реду је. Ваша слободна воља. Нисмо само очекивали да признате независност Косова. Сада хоћете да се окренете будућности. Хоћете ли то рећи сутра Украјинцима у Дубровнику - питао је Вучић.

Каже да су спремни да до последњег Украјинца бране Украјину, а да су сви опет љути на Србе.

- Јел српска мафија убија у Црној Гори, или је то обрнуто? Можете да водите хајку против мене колико хоћете, али истину нећете зауставити. Чињенице не можете зауставити, а оне на геополитичком плану постају све болније. И видим да сте одушевљени у Црној Гори посети председника Милановића Доњој Ластви, желим да вас обавестим да ћу посетити српски народ на територији Црне Горе, и сигуран сам да ћете поделити одушевљење, као у случају Милановића - казао је он.

Нећемо бити џак за ударање, иако желимо добре односе са Црном Гором, истакао је Вучић.

- Ми нисмо безуби. То је мој одговор оним медијима који воде хајку. А овим политичарима из прошлости нећу да се бавим, испоштоваћу молбу председника Милатовића - нагласио је председник.

О српском оружју
 

На питање о сликама српског оружја на светским ратиштима, председник каже да нису сигурно видели наше оружје.

- Дакле, нисте видели оружје, већ муницију. Муниција није оружје. Ја мислим да сте видели гранате Слободе Чачак, или гранате већег калибра за тенкове и хаубице. Нисте видели оружје сигурно - казао је Вучић.

Он је нагласио да не постоји никаква република Косово, ни по међународном праву, ни по Резолуцији УН.

- Замислите да ја вама говорим о републици Гусиње или Пљевља. Јесу то градови у Црној Гори, и ово је део Србије. Ајте мало се упристојите, и не прекидајте ме. Установили смо да не подржавате Резолуцију 1244 и Повељу УН. Установили смо да подржавате сецесионистичке покрете у Србији - казао је председник.

Вучић је нагласио да смо увек били за слободну трговину и проток људи и капитала, и да то нема везе са статусом.

- Ми смо мала слободарска земља, чувамо своје небо, и не извозимо ништа ни у Русију, ни у Украјину. Има и на руској страни наше муниције, као и на украјинској. Има и у Судану, у Сирији... Ми то увек извозимо дозвољеним енд усерима. Некада је то САД, некада Чешка, некада Шпанија. Да ли оне то после шаљу некоме, то је њихова ствар. Србија ће љубоморно чувати своју неутралност, много енергије треба за то. Али српски народ је увек чувао своју територију и небо, и тако ће увек бити - казао је председник.

Он се захвалио домаћинима на гостопримству, и рекао да се нада да ће Србија и Црна Гора напредовати заједно.

Извор:
Пинк.рс/Курир.рс
Аутор:
Пошаљите коментар