Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ukradena skupocena violina

SUDSKI POSTUPAK ZBOG KRAĐE SKUPOCENE VIOLINE I DALJE TRAJE A evo kome je sud UPUTIO POZIV

21.09.2024. 07:55 08:00
Piše:
Виолина
Izvor: MONS

Pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu i dalje traje krivični postupak protiv P. J. iz Stare Pazove i N. S. iz Temerina, koji su optuženi da su čuvenom muzičaru Lajku Feliksu pre pet godina ukrali skupocenu violinu.

U ovom sudu „Dnevniku” je rečeno da je glavni pretres zakazan za 11. decembar ove godine. Tom prilikom trebalo bi da bude ispitan Lajko Feliks, kome je upućen sudski poziv za glavni pretres. 

Podsetimo, reč je o ponovljenom suđenju P. J. i N. S., koji su prvostepenom presudom Osnovnog suda u Bečeju osuđeni na četiri, odnosno dve godine zatvora. Apelacioni sud u Novom Sadu je, međutim, ovu presudu ukinuo, a ponovljeno suđenje se održava u Zrenjaninu, jer je sud u Bečeju tražio da slučaj bude ustupljen drugom, teritorijalno najbližem sudu, zbog bolesti sudije. Prema saznanjima „Dnevnika”, sporno je bilo veštačenje vrednosti instrumenta, koja je procenjena na oko 250.000 evra, iako se prvobitno govorilo da violina košta oko pola miliona evra.

Violina „Domeniko Montano” ukradena je 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu, dok je umetnik Lajko Feliks bio na groblju sa suprugom na praznik Svi Sveti. On je violinu iz 1800. godine prethodno iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča i nosio je svuda sa sobom u koferu, a tog dana ju je ostavio na zadnjem sedištu automobila, jer nije hteo da je unosi na groblje. Kako je rekao, automobil je parkirao u Ulici Arpada Balaža 38.

Violina „Domeniko Montano” ukradena je 1. novembra 2019. u Bačkom Petrovom Selu, dok je umetnik bio na groblju sa suprugom na praznik Svi Sveti

Petnaestak minuta kasnije, kada se muzičar vratio do automobila, video je da muzičkog instrumenta nema i odmah je o tome obavestio policiju. Mesec i po dana kasnije violina je pronađena u Novim Banovcima. Operativci novosadske kriminalističke policije, zajedno s kolegama iz Sremske Mitrovice, uhapsili su N. S. i P. J, dok je brat jednog od njih priveden 31. decembra 2019. godine i on se teretio za prikrivanje. On je kasnije s tužilaštvom u Bečeju sklopio sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora.

Prilikom vraćanja violine, „vojvođanski Paganini” je istakao da nije očekivao da će biti pronađena jer se do sada nije desilo da ukradeni vredni muzički instrumenti budu pronađeni.

- To što je novosadska policija napravila je veoma velika stvar. Ta violina nije ni moja, nego mog prijatelja iz Beča, a ja je koristim. U toj violini ne vidim novac, uprkos njenoj velikoj vrednosti, nego alat koji za mene vredi više od novca – izjavio je tada Feliks.

Radi se o vrlo retkoj violini i na celom svetu ih ima samo 15 takvih. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost se ogleda i u tome što je napravljena u italijanskom gradu Kremoni i vrlo je kvalitetna.

D. Nikolić

Ž. Balaban

Izvor:
dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
Svedočio Lajko Feliks, nastavak suđenja 12. januara

Svedočio Lajko Feliks, nastavak suđenja 12. januara

17.12.2020. 10:14 10:19
Violina vredna pola miliona evra vraćena Lajku Feliksu

Violina vredna pola miliona evra vraćena Lajku Feliksu

23.01.2020. 15:38 16:36
Ponavlja se suđenje za krađu skupocene violine Lajku Feliksu

Ponavlja se suđenje za krađu skupocene violine Lajku Feliksu

28.07.2021. 09:19 09:22
Optuženi za krađu violine Lajku Feliksu pred sudijom 16. decembra

Optuženi za krađu violine Lajku Feliksu pred sudijom 16. decembra

Suđenje Predragu Jovišiću (43) iz Stare Pazove i Nenadu Simetiću (51) iz Temerina, optuženima za krađu skupocene violine muzičkom umetniku Lajku Feliksu biće nastavljeno 16. decembra.
01.12.2020. 10:21 10:23