overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Украдена скупоцена виолина

СУДСКИ ПОСТУПАК ЗБОГ КРАЂЕ СКУПОЦЕНЕ ВИОЛИНЕ И ДАЉЕ ТРАЈЕ А ево коме је суд УПУТИО ПОЗИВ

21.09.2024. 07:55 08:00
Пише:
Виолина
Извор: МОНС

Пред Основним судом у Зрењанину и даље траје кривични поступак против П. Ј. из Старе Пазове и Н. С. из Темерина, који су оптужени да су чувеном музичару Лајку Феликсу пре пет година украли скупоцену виолину.

У овом суду „Дневнику” је речено да је главни претрес заказан за 11. децембар ове године. Том приликом требало би да буде испитан Лајко Феликс, коме је упућен судски позив за главни претрес. 

Подсетимо, реч је о поновљеном суђењу П. Ј. и Н. С., који су првостепеном пресудом Основног суда у Бечеју осуђени на четири, односно две године затвора. Апелациони суд у Новом Саду је, међутим, ову пресуду укинуо, а поновљено суђење се одржава у Зрењанину, јер је суд у Бечеју тражио да случај буде уступљен другом, територијално најближем суду, због болести судије. Према сазнањима „Дневника”, спорно је било вештачење вредности инструмента, која је процењена на око 250.000 евра, иако се првобитно говорило да виолина кошта око пола милиона евра.

Виолина „Доменико Монтано” украдена је 1. новембра 2019. године у Бачком Петровом Селу, док је уметник Лајко Феликс био на гробљу са супругом на празник Сви Свети. Он је виолину из 1800. године претходно изнајмио од једног колекционара из Беча и носио је свуда са собом у коферу, а тог дана ју је оставио на задњем седишту аутомобила, јер није хтео да је уноси на гробље. Како је рекао, аутомобил је паркирао у Улици Арпада Балажа 38.

Виолина „Доменико Монтано” украдена је 1. новембра 2019. у Бачком Петровом Селу, док је уметник био на гробљу са супругом на празник Сви Свети

Петнаестак минута касније, када се музичар вратио до аутомобила, видео је да музичког инструмента нема и одмах је о томе обавестио полицију. Месец и по дана касније виолина је пронађена у Новим Бановцима. Оперативци новосадске криминалистичке полиције, заједно с колегама из Сремске Митровице, ухапсили су Н. С. и П. Ј, док је брат једног од њих приведен 31. децембра 2019. године и он се теретио за прикривање. Он је касније с тужилаштвом у Бечеју склопио споразум о признању кривице, након чега му је изречена казна од шест месеци кућног затвора.

Приликом враћања виолине, „војвођански Паганини” је истакао да није очекивао да ће бити пронађена јер се до сада није десило да украдени вредни музички инструменти буду пронађени.

- То што је новосадска полиција направила је веома велика ствар. Та виолина није ни моја, него мог пријатеља из Беча, а ја је користим. У тој виолини не видим новац, упркос њеној великој вредности, него алат који за мене вреди више од новца – изјавио је тада Феликс.

Ради се о врло реткој виолини и на целом свету их има само 15 таквих. Осим што је из 1800. године, њена особеност се огледа и у томе што је направљена у италијанском граду Кремони и врло је квалитетна.

Д. Николић

Ж. Балабан

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
Сведочио Лајко Феликс, наставак суђења 12. јануара

Сведочио Лајко Феликс, наставак суђења 12. јануара

17.12.2020. 10:14 10:19
Виолина вредна пола милиона евра враћена Лајку Феликсу

Виолина вредна пола милиона евра враћена Лајку Феликсу

23.01.2020. 15:38 16:36
Понавља се суђење за крађу скупоцене виолине Лајку Феликсу

Понавља се суђење за крађу скупоцене виолине Лајку Феликсу

28.07.2021. 09:19 09:22
Оптужени за крађу виолине Лајку Феликсу пред судијом 16. децембра

Оптужени за крађу виолине Лајку Феликсу пред судијом 16. децембра

Суђење Предрагу Јовишићу (43) из Старе Пазове и Ненаду Симетићу (51) из Темерина, оптуженима за крађу скупоцене виолине музичком уметнику Лајку Феликсу биће настављено 16. децембра.
01.12.2020. 10:21 10:23