Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) SPEKTAKULARNIM VATROMETOM ZAVRŠENO OBELEŽAVANJE 80. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA BEOGRADA Pogledajte ovaj veličanstveni prizor na nebu iznad Beograda

20.10.2024. 20:22 20:37
Piše:
ВАТРОМЕТ
Foto: printscreen Youtube/Alo.rs

BEOGRAD: Velikim audio-vizualnim spektaklom u z pomoć dronova i veličanstvenim vatrometom na Savskoj promenadi, od Kule Beograd do Brankovog mosta, završen je niz manifestacija kojim je obeležen 20. oktobar Dan oslobođenja Beograda i 80. godišnjica oslobođenja od fašizma.

Na Kuli Beograd bilo je ispisano "80 godina od oslobođenja Beograda", "Grad ponosa", "Srce slobode" i "Svetionik slobode", dok su dronovi bili raspoređeni u bojama srpske trobojke. 
    Obeležavanje 80 godina od oslobođenja Beograda počelo je u jutarnjim časovima, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i poručio da "hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelja nikada neće pasti u zaborav".
    Vučić je zatim u Predsedništvu Srbije otvorio izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945." na kojoj su, između ostalog, prikazana i opisana ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.
    Predsednik Srbije je istakao da smo danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata i da je Srbija odlučno protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava.
    Centralni deo svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja bila je svečana akademije u Narodnom pozorištu, gde je, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao i zamenik predsednika državne Dume federalne Skupštine Ruske federacije Pjotr Tostoj.
    Brnabić je rekla da danas znamo koliko su važni mir i sloboda i svesni koliko oni počivaju na poštovanju sopstvene prošlosti i na prihvatanju onih vrednosti kojima nas je učila.
    Kako je rekla, te vrednosti su ne pognuti se pred silom, voditi svoju, a ne tuđu politiku, biti nezavisan, slobodan, zalagati se za mir.
    Tolstoj je na svečanosti u Narodnom pozorištu čestitao godišnjicu i istakao da mu je čast što je danas u Beogradu, kada se slavi ova godišnjica.
    "Naši narodi su vodili žestoku borbu za oslobođenje Evrope, naše zemlje su jedine koje su na evropskom kontinentu odbile da se pokore bavarskom fašizmu", rekao je on. 
    U kulturno-umetničkom delu programa u Narodnom pozorištu učestvovali su Filharmonija mladih Borislav Pašćan, pod palicom dirigenta Narodnog pozorišta Đorđa Pavlovića, i ruski operski pevač Ildar Abdrazakov.
    Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Bratislav Gašić predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.
    Gašić, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i šefa Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Gorana Momčilovića, položio je venac kod Spomenika oslobodiocima Beograda i 
poručio da bez njihove žrtve ne bi bilo ni naše slobode.
    

Vence su položili i ministri u Vladi Srbije, delegacije ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana i Jermenije, uz intoniranje državnih himni, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i delegacije udruženja.
    Gašić je položio venac i kraj Spomenika Crvenoarmejcu i odao počast polaganjem ruža kod Spomenika Večna vatra, u okviru kompleksa Groblje oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.
    Odmah nakon državne ceremonije polaganja venaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda", organizovan je marš "Besmrtnog puka" tako da su okupljeni krenuli od Groblja oslobodilaca Beograda do Trga Republike gde je upriličen muzičko-scenski program.
    Marš su predvodili počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk“ i ministar Nenad Popović, potpredsednik vlade  Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
    Popović je rekao novinarima da je današnji marš okupio najviše učesnika do sada.
    "Nikada ovakav odziv Besmrtnog puka nije bio", rekao je Popović i dodao je da je važno da se spreči revizija istorije.
    U sklopu obeležavanja Dana oslobođenja, na Trgu republike održan je koncertni program na kojem su učestvovali umetnici iz Srbije i gosti iz Rusije - folklorne grupe "Pelageja" i Državni ansambl ruskih kozaka "Kozačka kuća" iz Volgograda.

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) 80 GODINA SLOBODE Predsednik Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku

80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Александар Вучић

(FOTO) 80 GODINA SLOBODE Predsednik Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku

20.10.2024. 08:52 09:29
U nedelju u Beogradu MARŠ BESMRTNOG PUKA, nastupa i PELAGEJA, prestonica slavi 80 GODINA OD OSLOBOĐENJA
Годишњица ослобођења

U nedelju u Beogradu MARŠ BESMRTNOG PUKA, nastupa i PELAGEJA, prestonica slavi 80 GODINA OD OSLOBOĐENJA

18.10.2024. 08:10 08:19