Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EMOTIVNE REČI PREDSEDNIKA VUČIĆA U SAUČEŠĆU

ODLAZAK POSLEDNJEG NARODNOG HEROJA JUGOSLAVIJE General – pukovnik JNA Petar Matić Dule preminuo u 104. godini

04.10.2024. 20:08 20:34
Piše:
Youtube Screenshot_Vitraž
Foto: Youtube Screenshot_Vitraž

Poslednji narodni heroj Jugoslavije, komadant Sremskog partizanskog odreda, a potom i Šeste vojvođanske brigade, general – pukovnik JNA Petar Matić Dule danas je preminuo u 104. godini.

Petar Matić rođen je 6. jula 1920. u Irigu. Potiče iz imućne zemljoradničke porodice. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu i do početka Drugog svetskog rata se bavio zemljoradnjom.

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, Petar je, kao sekretar Mesnog komiteta, a potom i sekretar Sreskog komiteta KPJ za Irig i član Štaba za pripremanje ustanka, vrlo aktivno radio na organizovanju ustanka u Sremu.

U avgustu 1941. bio je zadužen za prihvat robijaša-komunista pobeglih iz sremskomitrovačkog zatvora. Kada je formirana Iriška partizanska četa, postao je njen prvi politički komesar. U leto 1942. godine za vreme velike neprijateljske ofanzive na Frušku goru, bio je tokom proboja ranjen u nogu. Po odlasku glavnine Trećeg sremskog partizanskog odreda u istočnu Bosnu, on je sa njegovim Četvrtim bataljonom ostao u Sremu. U prvo vreme je bio zamenik, a potom i komandant ovog bataljona.

Emotivne reči predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Petra Matića poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije.

Vučić je u telegramu naveo da je sa tugom primio vest o smrti Petra Matića, poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije, generala i ratnog komandanta čuvenih jedinica koje su uticale na ishod nekih od prelomnih bitaka Drugog svetskog rata.

"Kao svedok okupacije u jednom od najtežih istorijskih poglavlja naše zemlje i celog sveta i sledeći slobodarsku tradiciju slavnih predaka, Petar Matić se bez oklevanja uključio u antifašistički pokret, uz aktivno učešće u organizaciji ustanka u Sremu. Ranjavan, poštovan od saboraca kao iskreni patriota i hrabar oficir sa najvišim odlikovanjima, ostao je veran svojoj ideologiji, ali nadasve svojoj državi koju je voleo više od svega", napisao je Vučić.

Kako je istakao, "odlaskom Petra Matića nećemo prestati da pamtimo žrtvu naših heroja koji su bili svedoci i učesnici jednog od najkrvavijih ratova u istoriji čovečanstva, koji je zauvek promenio svetsku istoriju i poredak".

"U čast svih njih, Srbija će nastaviti da baštini vrednosti za koje su se borili, slobodarsku ideju za koju su davali živote i čast sa kojom su stavljali otadžbinu na prvo mesto, ne misleći na sopstvenu žrtvu. Petar Matić, kao i svi njegovi saborci, ostaće simbol patriotizma i jedan od temelja na kojem počiva moderna istorija naše zemlje i naroda. Sa posebnim pijetetom izražavam duboko saučešće porodici i poštovaocima života i dela Petra Matića. Neka počiva u miru”, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Tokom 1943. godine komandovao brigadom koja je u jeku borbi prebacila u istočnu Bosnu 1.000 dobrovoljaca iz Srema i 100 seljačkih kola punih hrane, odeće i sanitetskog materijala. Po ovom događaju snimljen je i film "Veliki transport".

Sledeće godine u borbama sa Nemcima na Fruškoj gori ranjen je u grudi i potom lečen u Italiji. Kraj rata dočekao je u Moskvi, gde je prebačen na vojno školovanje. Drugi svetski rat završio je kao potpukovnik, a 1953. godine, sa svoje 33 godine, dobio je čin general-majora. Posle rata vojna služba vodila ga je u razne delove Jugoslavije, a konačno se usidrio u Beogradu sa suprugom i dve ćerke.

Penzionisan je 1980. godine u činu general-pukovnika.

Petar Matić je imao petoro braće i sestara i svi su bili partizani. Anka Matić, jedna od sestara, poginula je kao bombaš na kraju rata u borbama za oslobođenje Beograda i posthumno je proglašena narodnim herojem. Majka Petra Matića streljana je u logoru Jasenovac, a otac mu je do smrti mučen u rodnom Irigu.

Izvor:
Espreso / Blic /Telegraf.rs/Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar