Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVA DIREKTORKA KCV PROF. DR VESNA TURKULOV POTVRĐUJE ZA „DNEVNIK” Lamele B i C u funkciji iduće godine

07.10.2024. 09:19 09:51
Piše:
Туркулов
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

Polovinom iduće godine trebalo da budu u funkciji lamele B i C, gde će biti 16 operacionih sala i veliki dijagnostički centar – najavila je za „Dnevnik“ nova direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine profesorka dr Vesna Turkulov.

Kako objašnjava, radovi su u toku, napreduju i nema kašnjenja, a paralelno sa građevinskim radovima ide i nabavka opreme. Profesorka Turkulov podseća i da ovaj objekat gradi Ministarstvo zdravlja, u sklopu izgradnje i obnove četiri klinička centra u Srbiji, te da radove finansira i kontroliše Evropska investiciona banka.

- Stavljena je fasada i postavljeni su prozori, a sada su u toku radovi unutar zgrade. Radovi idu svojim tokom i redovno se kontrolišu – napomenula je dr Turkulov.

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine u toku je rekonstrukcija više klinika i to su klinike za ORL, očne bolesti, urologiju sa dijalizom, maksilofacijalna i plastična hirurgija.

Туркулов
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

- Trenutno je zastoj radova na tim klinikama, zbog nepredviđenih poteškoća. Ovo kašnjenje ne remeti rad bolnice, jer su klinike preseljene i rad se redovno odvija. U bolnici na Mišeluku su klinike za očne bolesti, ORL i dijalizu, a u Klinici za rehabilitaciju su maksilofacijalna i plastična hirurgija – istakla je dr Turkulov i dodala kako obnova ovih klinika treba da bude završena do kraja iduće godine.

Obnova klinika u UKCV počela je pre nekoliko godina i veliki broj zgrada je renoviran. Nova direktorka podseća da su obnovljene klinike za ortopediju, vaskularnu hirurgiju, neurohirurgiju, anesteziju, abdominalnu hirurgiju i deo Klinike za infektivne bolesti gde je intenzivna jedinica. Obnovljena je i Klinika za interne bolesti u sklopu koje su četiri zasebne klinike. To su klinike za nefrologiju, hematologiju, endokrinologiju i imunologiju.

- Ono što sledi je obnova Poliklinike, kao i klinika za neurologiju, psihijatriju, infektivne bolesti i rehabilitaciju. To tek treba da se radi – kazala je dr Turkulov.

Najveća pokrajinska bolnica, UKCV, ima i liste čekanja za neka snimanja i operacije. Prof. dr Turkulov kaže kako Ministarstvo zdravlja radi na tome da se liste smanje i ukinu. Čeka se na operacije katarakte i ugradnju proteze kuka i kolena, ali se liste smanjuju, dok za snimanje na skeneru i magnetnoj rezonanci nema lista čekanja.

Туркулов
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

- Naglašavam da se sve što je hitno operiše odmah, i tu niko ne ide na listu čekanja! Imali smo sastanak u Ministarstvu zdravlja, te su napravljene projekcije šta može da se uradi da se postojeće liste čekanja svedu na minimum do potpunog ukidanja. Mi smo do sada imali 20 operacija kuka i kolena nedeljno, a sada ćemo ih raditi 30 nedeljno i to je sada prioritet. To podrazumeva veće troškove za državu, za nabavku proteza. Inače, naša Klinika za ortopediju ne radi samo ove operacije, imaju i druge operacije, a operacije kuka i kolena su samo jedan segment – ispričala je prof. dr Turkulov.

Čisti se lista čekanja za operacije katarakte

Kako navodi dr Turkulov, na operacija katarakte sada se čeka od šest do 10 meseci, ali se ta lista polako čisti, jer se pacijenti upućuju i u neke privatne bolnice koje imaju ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

- Ipak, ima ljudi koji ne žele da prihvate operacije u privatnim klinikama, nego se ipak odlučuju za nas. To nam govori da imaju poverenje u nas, i mi se svakim danom trudimo da to poverenje naših građana opravdamo - istakla je dr Turkulov.

Kada je reč o snimanjima, nova direktorka UKCV kaže kako za CT nemaju liste čekanja i sve se uradi unutar mesec dana. Ukoliko su potrebna hitna snimanja na MR, to se radi odmah, ali objašnjava da se puno snimanja na magnetnoj rezonanci odnosi na kontrole. Dešava se i da neki pacijenti budu nekritički upućeni na snimanja, a ima i situacija kada pacijenti traže od doktora snimanje na MR.

болница
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

Profesorka Turkulov navodi da je tokom pandemije kovida primljen veliki broj medicinskog osoblja, te oni sada nemaju problem sa kadrom i imaju dovoljno i lekara i medicinskih tehničara, a mnogi lekari su i na edukacijama i specijalizacijama.

- Plan nam je da usavršavamo naše lekare, da ponovo zaživi transplantacija jetre, da se edukuje srednji medicinski kadar, pa tu sarađujemo i sa privatnim medicinskim školama, čiji đaci dolaze kod nas na praksu. Potrebno je da se završe svi objekti koji se trenutno obnavljaju, da se skrate liste čekanja. Imamo mnogo potencijala i hoćemo da uvodimo nove, a da vratimo neke stare procedure – zaključila je dr Vesna Turkulov.

 Ljubica  Petrović

 Foto: S. Šušnjević

Gradska bolnica na Mišeluku

Prema rečima  prof. dr Turkulov, otvoranje gradske bolnice na Mišeluku je realno izvodljivo. Napominje da taj objekat već ima krevete, opremu i nameštaj, te samo treba da se preuredi. Ona podseća i na to da Novi Sad nema gradsku bolnicu, te su Novosađani upućeni na UKCV, koji je tercijarna ustanova. Prof. dr Turkulov napominje i da nemamo gradsko porodilište, te se svi porođaji obavljaju u Betaniji, odnosno Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

- Plan je da se otvori gradska bolnica, kako bi se rasteretio UKCV. Ta gradska bolnica bi trebalo da bude sa porodilištem, jer se u Betaniji godišnje uradi više od 6.000 porođaja, što je preko svih standarda. U gradskoj bolnici bi se radili i svi porođaji, osim onih komplikovanijih, koji bi bili u Betaniji. Plan je da gradska bolnica bude u nekadašnjoj kovid bolnici na Mišeluku. To je najbrže i najidealnije rešenje. Potrebne su neke prepravke, jer je bolnica pravljena za kovid bolesnike, pa ima velike sobe sa mnogo kreveta – navodi prof. dr Turkulov.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
KLINIČKI CENTAR VOJVODINE DOBIO NAGRAĐENOG HIRURGA Priznanje Evropskog udruženja vaskularnih hirurga za dr NIKOLU BATINIĆA

KLINIČKI CENTAR VOJVODINE DOBIO NAGRAĐENOG HIRURGA Priznanje Evropskog udruženja vaskularnih hirurga za dr NIKOLU BATINIĆA

22.08.2024. 10:10 10:15
KONKURS KCV „MILOŠ CRNJANSKI” Četiri godišnje nagrade čekaju stvaraoce
а

KONKURS KCV „MILOŠ CRNJANSKI” Četiri godišnje nagrade čekaju stvaraoce

27.09.2024. 10:30 10:36
SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA Korišćenje smartfonova treba kontrolisati kao duvan, LOŠE UTIČE NA MLADE
мобилни телефон

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA Korišćenje smartfonova treba kontrolisati kao duvan, LOŠE UTIČE NA MLADE

02.10.2024. 14:07 14:12
REKORDAN BUDŽET ZA POLJOPRIVREDU, ZDRAVSTVO I ODBRANU Premijer Vučević ponosno istakao: O ovome smo samo mogli da sanjamo, siguran sam da će većina usvojiti rebalans, da Srbija bude uređena kuća dobrih domaćina
Милош Вучевић

REKORDAN BUDŽET ZA POLJOPRIVREDU, ZDRAVSTVO I ODBRANU Premijer Vučević ponosno istakao: O ovome smo samo mogli da sanjamo, siguran sam da će većina usvojiti rebalans, da Srbija bude uređena kuća dobrih domaćina

Premijer Miloš Vučević uradio je rekapitulaciju rebalansa budžeta Republike Srbije i istakao da je to plod ekonomskih pokazatelja za ovu godinu.
30.09.2024. 17:08 17:21