Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) STADION „KARAĐORĐE“ NAPUNIO ČITAV VEK POSTOJANJA – Đurđev: Novi Sad dobija vrhunski objekat

28.06.2024. 13:42 13:46
Piše:
Foto: S. Šušnjević

Grad Novi Sad, nežno ušukan u senci Petrovaradinske tvrđave, na levoj obali moćnog Dunava, ima puno toga čime može i mora da se pohvali.

Pored Matice srpske i Srpskog narodnog pozorišta, po nepisanom pravilu, a kako to sami Novosađani vole da kažu – „sveto trojstvo“ grada čini i Fudbalski klub Vojvodina, koji je 6. marta obeležio 110 godina od osnivanja.

Uz rađanje crveno-belog sportskog kolektiva, osnovanog sa željom tadašnje srpske zajednice u gradu da i ona dobije svoj klub, baš poput Jevreja, Mađara i Nemaca, desetak godina kasnije izgrađen je stadion „Karađorđe“, koji je svečano otvoren 28. juna 1924. godine.

- Pre 100 godina, baš na ovaj dan i na ovom mestu, održan je trunir na kom su učestvovali novosadski klub Juda Makabi, Jedinstvo i Jugoslavija iz Beograda, kao i Vojvodina – objasnio je Petar Đurđev, član Upravnog odbora novosadskog superligaša. – Time je svečano bilo otvoreno igralište „Karađorđe“. U saradnji sa Judom Makabijem i uz veliki angažman i požrtvovanje osnivača, prvih igrača i članova uprave Vojvodine, nekadašnji biciklistički velodrom je preuređen i postao je trajni dom fudbalera i navijača našeg kluba.

Danas su na „Karađorđu“ u toku ozbiljni radovi na revitalizaciji travnatog tepiha, koji će, kako se očekuje, biti završeni u avgustu.

- Zahvaljujući Fudbalskom savezu Srbije i FK Vojvodina, a posle dugog čekanja, stadion će dobiti sistem za hlađenje i grejanje, moderni drenažni sistem, kao i najsavremeniju travu, što će da omogući to da u Novom Sadu mogu da se održavaju utakmice tokom čitave godine. Uz to, igrači će imati maksimalne uslove za kvalitetnu igru, baš onakve kakve danas poseduju najrazvijeniji klubovi u Evropi i širom sveta. Sudbina je htela da, upravo u danima kada obeležavamo vek postojanja „Karađorđa“, sada teku radovi koji će ovaj objekat da osavremene.

Nije Đurđev propustio da kaže i sledeće:

- Kada nešto postoji čitav vek, složićete se, to vredi i zaslužuje poštovanje. Klubovi koji su igrali na turniru organizovanom povodom izgradnje stadiona, danas ne postoje, osim Vojvodine. To jasno govori o velikoj predanosti i ljubavi onog dela Novog Sada koji navija za naš klub, koji želi da ga sačuva, baš kao i ime koje stadion nosi od svog nastanka.

Morali smo sagovornika da pitamo i o tome šta će se dešavati sa renoviranjem ostalog dela stadiona (tribine, pres-centar, VIP salon...), o čemu je bilo dosta priče u minulom periodu.

- Jedino što sada mogu da kažem je to da će i tih radova biti. Plan rekonstrukcije mogli smo da vidimo na osnovu prezentacije kuće DBA. Koja će biti dinamika tih poslova, u ovom momentu ne mogu da vam kažem. Uskoro će Novi Sad dobiti osavremljen stadion „Karađorđe“, koji će ispunjavati sve uslove koji su potrebni da Vojvodina može da igra evropske utakmice. Uz to, iskreno se nadam da će se u naš grad vratiti i omladinska reprezentacija Srbije, a nadam se da će, kada radovi budu završeni, i naša A selekcija igrati susrete na ovom stadionu. To kažem, jer sam siguran da novosadska publika zaslužuje da ubuduće uživa u vrhunskim utakmicama – dodao je Petar Đurđev.


DIREKTORICA „KARAĐORĐA“ JELENA KULPINSKI

Važno je da pamtimo početke

Direktorica stadiona „Karađorđe“, Jelena Kulpinski, na čitavu priču o obeležavanju veka postojanja ovog objekta, dodala je i sledeće:

- Ove godine obeležavamo dva jubilej: 110 godina od osnivanja FK Vojvodina i, danas, pun vek od kako je izgrađen stadion „Karađorđe“. Jako je važno da sačuvamo sećanje na početke i velikane koji su svemu tome doprineli i utabali stazu da ova priča  traje ovako dugo.


A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar