light rain
12°C
29.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) СТАДИОН „КАРАЂОРЂЕ“ НАПУНИО ЧИТАВ ВЕК ПОСТОЈАЊА – Ђурђев: Нови Сад добија врхунски објекат

28.06.2024. 13:42 13:46
Пише:
Фото: С. Шушњевић

Град Нови Сад, нежно ушукан у сенци Петроварадинске тврђаве, на левој обали моћног Дунава, има пуно тога чиме може и мора да се похвали.

Поред Матице српске и Српског народног позоришта, по неписаном правилу, а како то сами Новосађани воле да кажу – „свето тројство“ града чини и Фудбалски клуб Војводина, који је 6. марта обележио 110 година од оснивања.

Уз рађање црвено-белог спортског колектива, основаног са жељом тадашње српске заједнице у граду да и она добије свој клуб, баш попут Јевреја, Мађара и Немаца, десетак година касније изграђен је стадион „Карађорђе“, који је свечано отворен 28. јуна 1924. године.

- Пре 100 година, баш на овај дан и на овом месту, одржан је трунир на ком су учествовали новосадски клуб Јуда Макаби, Јединство и Југославија из Београда, као и Војводина – објаснио је Петар Ђурђев, члан Управног одбора новосадског суперлигаша. – Тиме је свечано било отворено игралиште „Карађорђе“. У сарадњи са Јудом Макабијем и уз велики ангажман и пожртвовање оснивача, првих играча и чланова управе Војводине, некадашњи бициклистички велодром је преуређен и постао је трајни дом фудбалера и навијача нашег клуба.

Данас су на „Карађорђу“ у току озбиљни радови на ревитализацији травнатог тепиха, који ће, како се очекује, бити завршени у августу.

- Захваљујући Фудбалском савезу Србије и ФК Војводина, а после дугог чекања, стадион ће добити систем за хлађење и грејање, модерни дренажни систем, као и најсавременију траву, што ће да омогући то да у Новом Саду могу да се одржавају утакмице током читаве године. Уз то, играчи ће имати максималне услове за квалитетну игру, баш онакве какве данас поседују најразвијенији клубови у Европи и широм света. Судбина је хтела да, управо у данима када обележавамо век постојања „Карађорђа“, сада теку радови који ће овај објекат да осавремене.

Није Ђурђев пропустио да каже и следеће:

- Када нешто постоји читав век, сложићете се, то вреди и заслужује поштовање. Клубови који су играли на турниру организованом поводом изградње стадиона, данас не постоје, осим Војводине. То јасно говори о великој преданости и љубави оног дела Новог Сада који навија за наш клуб, који жели да га сачува, баш као и име које стадион носи од свог настанка.

Морали смо саговорника да питамо и о томе шта ће се дешавати са реновирањем осталог дела стадиона (трибине, прес-центар, ВИП салон...), о чему је било доста приче у минулом периоду.

- Једино што сада могу да кажем је то да ће и тих радова бити. План реконструкције могли смо да видимо на основу презентације куће ДБА. Која ће бити динамика тих послова, у овом моменту не могу да вам кажем. Ускоро ће Нови Сад добити осавремљен стадион „Карађорђе“, који ће испуњавати све услове који су потребни да Војводина може да игра европске утакмице. Уз то, искрено се надам да ће се у наш град вратити и омладинска репрезентација Србије, а надам се да ће, када радови буду завршени, и наша А селекција играти сусрете на овом стадиону. То кажем, јер сам сигуран да новосадска публика заслужује да убудуће ужива у врхунским утакмицама – додао је Петар Ђурђев.


ДИРЕКТОРИЦА „КАРАЂОРЂА“ ЈЕЛЕНА КУЛПИНСКИ

Важно је да памтимо почетке

Директорица стадиона „Карађорђе“, Јелена Кулпински, на читаву причу о обележавању века постојања овог објекта, додала је и следеће:

- Ове године обележавамо два јубилеј: 110 година од оснивања ФК Војводина и, данас, пун век од како је изграђен стадион „Карађорђе“. Јако је важно да сачувамо сећање на почетке и великане који су свему томе допринели и утабали стазу да ова прича  траје овако дуго.


А. Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар