Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVAK ĐOKOVIĆ PROTIV KARLOSA ALKARAZA U FINALU VIMBLDONA: Za osmu titulu i rekord Federera

13.07.2024. 17:25 17:30
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Do pre samo dve nedelje bilo je upitno da li će uopšte nastupiti na Vimbldonu.

Predaja u četvrtfinalu Rolan Garosa, pa onda i operacija meniskusa, u prvi mah, ugrozili su i učešće Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama. U međuvremenu, prognoze su bile sve pozitivnije, turnir u Parizu postao je izvestan, da bi ođednom ođeknulo to i da će se vlasnik 24 grend slem titule pojaviti u Londonu i pokušati da, samo nekoliko dana nakon što je ostavio štake, proceni da li je u optimalnom stanju da nastupi na terenima Ol Ingland klaba. To se i desilo i, malo po malo, dogurao je do velikog finala, što je samo po sebi izvanredan uspeh.

Malo je njih koji sada govore o kolenu i povredi, a mnogo više je onih kojima je igra Novaka, baš onakva kakva je bila otkako je uspostavio svetsku dominaciju, neumoljiva prema rivalima. Sledeći je Karlos Alkaraz, veliki rival i neko ko ga je baš prošle godine zaustavio da na Centralnom terenu podeblja lični rekord i izjednači Federerov, od osam titula na Vimbldonu. Željan je Novak revanša, a i gladan posle dva izleta bez trofeja na najvećim turnirima ove sezone. Zbog svega toga, u nedelju od 15 časova na londonskoj travi, vodiće se velika bitka – Đokoviću će motiv biti 25. grend slem, koji bi bio najbolja uvertira pred Olimpijske igre. Alkaraz će pokušati da stigne do četvrtog najvećeg trofeja u karijeri.

Za Novaka je predstojeće finale 10. na Vimbldonu i jedini je čovek koji je na tri grend slema igrao bar 10 finala (Australijan open, Vimbldon, Ju-Es open).


Alkaraz: Znam šta da uradim

Rival Đokovića u finalu, Španac Karlos Alkaraz, imao je samo reči hvale za Srbina.

– Svi znaju Đokovića. Igrao je mnogo grend slem finala, osvojio ih je najviše. Da, znam kakav će osećaj doneti duel sa  Đokovićem. Igrali smo nekoliko puta na grend slemovima i u finalu mastersa. Znam šta ću morati da uradim. Naravno da i on zna šta treba da radi da bi pobedio. Biće interesantno – rekao je branilac trofeja.


– Neverovatno je to na neki način. Ponavljam da je ovo bio moj omiljen turnir, dok sam bio dete. Nisam bio siguran da li ću uopšte učestvovati, ali sam se dodatno potrudio da se oporavim, samo zato što je to Vimbldon. Srećan sam što sam stigao do finala. U prvih nekoliko mečeva nisam o tome razmišljao, već kako da se krećem i da se ne povredim, da budem iskren. Sve što smo uradili tokom tog procesa, dalo nam je povoljne signale. Razumem zašto su ljudi mislili da je sve to bilo prerano ili nesmotreno. Ponovo to pominjem, ali ne zaboravimo Tejlora Frica. Bio je u istoj situaciji i vratio se s još manje vremena za oporavak. Nisam znao da li ću stići do finala, ali sam rekao da neću igrati ako nisam spreman – opisao je Đoković put kroz povredu.

Na jednu pobedu je od izjednačenja Federerovog rekorda na Vimbldonu.

– Znam da Rodžer ima osam, a ja sedam titula. Naravno da mi on služi kao motivacija, ali tu je i veliki pritisak. S 37 godina od sebe očekujem da pobedim gotovo sve mečeve, baš kao i publika. Pokušavam da budem na nivou Janika, Karlosa, Saše ili bilo kojeg od njih. Ove sezone iza mene su najslabiji rezultati koje sam imao u poslednjih mnogo godina.  Istorijski gledano, postoje sezone u kojima nisam dobro igrao, pa bih osvojio Vimbldon i sve bi se promenilo. Ovaj turnir iz mene izvlači ono najbolje – zaključio je Novak.

V. M. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
NEĆETE VEROVATI KOLIKO KOŠTA KARTA ZA FINALE Oboreni svi rekordi; Evo koliko treba da izdvojite da biste gledali meč ĐOKOVIĆA I ALKARAZA NA VIMBLDONU

NEĆETE VEROVATI KOLIKO KOŠTA KARTA ZA FINALE Oboreni svi rekordi; Evo koliko treba da izdvojite da biste gledali meč ĐOKOVIĆA I ALKARAZA NA VIMBLDONU

13.07.2024. 13:32 14:02
Nole zakazao NEDELJNU „REPRIZU“ protiv Alkaraza i PORUČIO: Moraću da odigram NAJBOLJE ŠTO ZNAM da bih pobedio

Nole zakazao NEDELJNU „REPRIZU“ protiv Alkaraza i PORUČIO: Moraću da odigram NAJBOLJE ŠTO ZNAM da bih pobedio

12.07.2024. 22:11 22:16
NOVAK SE PLASIRAO U FINALE VIMBLDONA: Fantastični Đoković POČISTIO Musetija, ide na Alkaraza

NOVAK SE PLASIRAO U FINALE VIMBLDONA: Fantastični Đoković POČISTIO Musetija, ide na Alkaraza

12.07.2024. 17:58 21:35